Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.04.2018

Deze films maakten mensen onwel in de bioscoop

door Vertigo

De cirkel is rond voor The Exorcist-regisseur William Friedkin. Zijn nieuwe film The Devil and Father Amorth gaat opnieuw over een priester die duiveluitdrijvingen uitvoert met als opmerkelijk verschil dat het een documentaire is.

The Exorcist staat intussen nog steeds berucht om de extreme lichamelijke reacties die de film uitlokte bij het publiek. Enkele daarvan werden op camera vastgelegd zoals een vrouw die even moet gaan liggen om te bekomen en een andere die flauwvalt. Het ging er zo heftig aan toe dat bioscoopmedewerkers op de duur voorbereid waren en reukzout bij de hand hadden om mensen terug bij bewustzijn te brengen.

 

In de vijfenveertig jaar sinds de release van de film is het een heuse traditie geworden om mensen tot in het uiterste de stuipen op het lijf te jagen. Tijdens een voorstelling van Julia Ducournau’s Raw op het Toronto International Film Festival moesten ambulanciers te hulp snellen nadat twee mensen in het publiek onwel waren geworden.

Een screening van Eli Roths The Green Inferno op het Festival du cinéma américain de Deauville zorgde ervoor dat een iemand het bewustzijn verloor, wat Roth nog altijd als zijn “beste recensie” beschouwt. Ook Severin Fiala vindt het gegeven dat twee mensen van hun stokje vielen tijdens een vertoning van zijn film Goodnight Mommy het beste compliment dat hij ooit gekregen heeft.

In Cannes durft het er ook al eens heftig aan toegaan. Lars von Triers Antichrist deed vier aanwezigen op het festival flauwvallen en tijdens de verkrachtingsscène in Gaspar Noë’s Irréversible verlieten 250 mensen de zaal, waarvan enkele ernstig ziek waren. Ook daar moesten de hulpdiensten ingrijpen. Noë ging zelfs nog een stapje verder door in het eerste halfuur van de film een soundtrack te laten afspelen die niet hoorbaar is voor het menselijk oor maar wel een gevoel van ongemak teweegbrengt.

Lang voor The Exorcist spande een vrouw een rechtzaak aan tegen Tod Brownings Freaks, omdat ze er een miskraam door zou gekregen hebben. The Conjuring 2 maakte in India zelfs een dodelijk slachtoffer, ook al raakte het lijk in kwestie zoek op weg naar het mortuarium. De kruisiging van Jezus in The Passion of the Christ heeft ook een dode op zijn geweten, nadat een vrouw er een hartaanval door kreeg en bezweek.

Bron: IndieWire

Lees meer over: