Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.04.2018

Amy Schumer, Michael Moore en andere filmfiguren richten anti-wapenorganisatie op

door Vertigo

Ter nagedachtenis van de schietpartij in de Columbine-school 19 jaar geleden hebben een groot aantal Hollywood-beroemdheden de No Rifle Association aka NoRA opgericht. Daarmee kanten ze zich tegen de National Rifle Assocation of NRA, de beruchte lobbygroep voor wapenbezit in de Verenigde Staten met veel invloed in hooggeplaatste kringen.

In een open brief aan TIME Magazine richtte de NoRA zich rechtstreeks tot de vicevoorzitter van haar tegenhanger, Wayne LaPierre: “Het moet gedaan zijn dat jullie geld verdienen ten koste van jullie medemens. Wij zijn een diverse, politiek neutrale coalitie van activisten, artiesten, beroemdheden, schrijvers, slachtoffers van wapengeweld en beleidsexperts. We gaan aan het licht brengen wat jullie Amerika allemaal aandoen. We gaan julie zakken leegmaken. We gaan jullie marionetten ontmaskeren. En we gaan winnen.”

De organisatie plant onder andere boycots, betogingen en kunstzinnige campagnes. Enkele voorname leden zijn actrices Alyssa Milano, Amy Schumer, Jill Soloway, Julianne Moore, Debra Messing, Amber Tamblyn, Minnie Driver, Constance Wu, acteurs Alec Baldwin, Bradley Whitford, Michael Ian Black, Patton Oswalt, regisseurs Michael Moore, Jon Favreau en talkshowpresentator Jimmy Kimmel.

Milano deelde de brief van de NoRA op Twitter en vertelde dat de organisatie al 25.000 dollar inzamelde door giften van privépersonen. Op de NRA-bijeenkomst van 3 tot 6 mei in Dallas, Texas zal er reeds actie gevoerd worden.

Voor Schumer is haar lidmaatschap een heel persoonlijke aangelegenheid. Tijdens een voorstelling van haar film Trainwreck in Lafayette, Lousiana werden namelijk twee mensen doodgeschoten en negen andere verwond.

Schumer noemde achteraf in haar autobiografie The Girl with the Lower Back Tattoo enkele namen van Amerikaanse Congresleden die steekpenningen van de NRA hebben aangenomen. Op haar huwelijksdag onlangs herdacht ze de twee dodelijke slachtoffers van de schietpartij in Lafayette.

https://instagram.com/p/BfObw-flAqN/?utm_source=ig_embed

Ook een aantal andere leden zijn heel nauw bij het onderwerp betrokken. Michael Moore won in 2003 een Oscar voor zijn documentaire Bowling for Columbine, waarin hij de wapenproblematiek onderzocht aan de hand van de Columbine-tragedie.

Jimmy Kimmel huilde live op televisie na de schietpartij in zijn thuisstad Las Vegas vorig jaar waarbij 59 mensen omwkamen. Hij smeekte toen aan de Amerikaanse president Donald Trump om iets te doen aan het geweld.

Bron: IndieWire