Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.12.2021

Denis Villeneuve en Mahershala Ali over voor- en nadelen bioscoopwindow

door Vertigo

Voordat hij akkoord ging om Dune: Part Two te maken, eiste Denis Villeneuve dat de film in tegenstelling tot zijn voorganger in de VS geen simultane bioscoop- en streamingrelease krijgt. Nu heeft de regisseur zijn zorgen geuit over de toekomst van de bioscoopwindow.

“Wat mij betreft, is er geen evenwicht meer tussen streaming- en bioscoopreleases,” zegt Villeneuve in een rondetafelgesprek met onder meer Moonlight-acteur Mahershala Ali.

“Ik hou van streaming,” vervolgt hij. “Het is een heel krachtig hulpmiddel om cinema te ontdekken. Ik vind het echter belangrijk om de bioscoopwindow te beschermen en daar lig ik ’s nachts wakker van. Mensen zijn niet gemaakt om zich te isoleren, maar om samen te zijn en dingen met elkaar te delen.”

Ali, wiens nieuwe film Swan Song vanaf 17 december exclusief op Apple TV+ te zien is, vindt dat streamingreleases hun voordelen hebben. “Sommigen vinden Swan Swon een soort louterende ervaring en soms is het gepaster om zoiets mee te maken in een privé-omgeving waar je openlijk kan huilen indien nodig,” zegt hij.

“Ik denk echter dat er films zijn die zowel bij een bioscoop- als streamingrelease gebaat zijn,” voegt hij eraan toe. “Ik denk dat we een manier moeten vinden om de twee met elkaar te verzoenen.”

Bron: THR