Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.10.2015

De Skarsgårds

door Ruben Nollet

Gooi in de Stockholmse wijk Södermalm een kei en de kans is groot dat je een Skarsgård raakt. Bovendien zal die ook hoogstwaarschijnlijk zijn brood verdienen als acteur.

Stellan Skarsgård – De Vader

Leeftijd: 64

Bio: Stellan heeft ook 8 kinderen, zes met de dokter(es) My, twee met de Ierse producente Megan Everett.

Carrière: Stellan was 17 toen hij in 1972 zijn debuut maakte in Strandhugg i somras, een langspeelfilm rond het Zweedse popzangeresje Siw Inger. In eigen land bouwde hij al snel een respectabele carrière uit op de planken, op televisie en in de cinema. Veelzeggend: in 1973 en 1974 was hij achtereenvolgens te zien in Anita: Swedish Nymphet (over een jonge nymfomane), Swedish Sex Games (over sadomasochisme) en Tabu (over alle mogelijke seksuele handelingen). Om maar te zeggen dat Stellan al op jonge leeftijd nergens schrik voor had. Geen wonder dat hij zo goed opschiet met Lars von Trier, met wie hij al zes keer samenwerkte. Sinds hij in 1990 meespeelde in The Hunt for Red October gaat hij ook regelmatig in Amerikaanse studiofilms aan de slag, met als uitschieter twee episodes uit de Pirates of the Caribbean-reeks. Vandaag staat hij te boek als de grootste acteur van zijn land.

Hoogtepunt: Insomnia, een dramatische thriller van de Noorse regisseur Erik Skjoldbjærg uit 1997. Skarsgård schittert in de hoofdrol, als een corrupte rechercheur die tijdens een onderzoek in het Hoge Noorden in de knoei raakt en kampt met slapeloosheid. De film werd vijf jaar later opnieuw gemaakt door Christopher Nolan, met Al Pacino in de hoofdrol.

 

Alexander Skarsgård – De Bink

Leeftijd: 39

Bio: Voluit heet hij Alexander Johan Hjalmar Skarsgård. Hij is een grote fan van de Stockholmse voetbalclub Hammarby en ijshockeyteam Bajen.

Carrière: In de Vertigo van deze maand kan je al lezen hoe Alexander een Zweedse tienerster werd, elke ambitie verloor en pas via een omweg terug in het vak raakte. De miniserie Generation Kill van David ‘The Wire’ Simon zette hem terug in de schijnwerpers, True Blood lanceerde hem voorgoed.

Hoogtepunt: Lars von Triers Melancholia is de beste film waarin hij al meespeelde, maar doe toch maar zijn vertolking als de Scandinavische vampiersheriff Eric Northman uit True Blood.

 

Gustaf  Skarsgård – Het Verborgen Talent

Leeftijd: 34

Bio: Voluit Gustaf Caspar Orm Skarsgård. De Zweedse acteur Peter Stormare (bekend van Fargo) is zijn peetvader.

Carrière: Gustaf was vanaf zijn negende al te zien in tv-producties en langspeelfilms, zoals Sommaren, een rouwdrama uit 1995 dat in première ging in Cannes. In 2007 kreeg hij een Guldbagge — zeg maar een Zweedse Oscar — voor zijn hoofdrol in de tragikomedie Kids in da Hood, over de vriendschap tussen een jong migrantenmeisje en een punkrocker. Occasioneel krijgt hij de kans om er een internationale productie tussen te schuiven, zoals het oorlogsdrama The Way Back (2010) van Peter Weir.

Hoogtepunt: Ongetwijfeld zijn optreden als de gekke scheepsbouwer Floki in de tv-serie Vikings.

 

Bill Skarsgård – De Opkomer

Leeftijd: 25

Bio: Voluit Bill Istvan Günther Skarsgård.

Carrière: Het buitenland krijgt hem stilaan ook in het oog, want Bill speelde al mee in Anna Karenina (2012) en de Amerikaanse horrorserie Hemlock Grove. En binnenkort zien we hem bovendien in de derde Divergent-episode en in Emperor — het kostuumdrama dat Lee Tamahori onder meer in Gent draaide.

Hoogtepunt: Simple Simon (2010), waarin hij met brio een jongen met Asperger neerzette. Hij kreeg er trouwens een Guldbagge-nominatie voor.

 

Valter Skarsgård Het Kakkernestje

Leeftijd: 20

Bio: De jongste telg van Stellans zes kinderen met zijn eerste vrouw My.

Carrière: Op zijn achtste stond hij al voor de camera in een kortfilm met de huiveringwekkende titel To Kill a Child, nota bene mee geregisseerd door broer Alexander. Valter bouwt sindsdien aan de weg, vooral met kleine rolletjes.

Hoogtepunt: De hoofdrol in IRL (2013), een drama over een jongen die voortdurend gepest wordt en zijn toevlucht zoekt in de gamewereld. Een Zweedse variante op Ben X, eigenlijk.

 

@RubenNollet