Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.01.2015

IN DE KIJKER: AG, de stempels die we dragen

door Jimmy Van der Velde

Op 28 januari gaat in het Antwerpse Cinema Zuid de kortfilm AG, de stempels die we dragen in première, het regiedebuut van Pascale Pérard.

AG brengt een verhaal dat sterk de nadruk legt op zelfreflectie. De hoofdrol is voor Axel Daeseleire als Adriaan Ginder, een kunstenaar en restaurateur van antiek zilver die stapelverliefd wordt op de mondaine Christine Dumont (Lyne Renee). Een romance is niet evident, want beiden komen ze uit verschillende kringen. De vraag is in hoeverre de kunstenaar zijn authenticiteit op het spel zal zetten om haar hart te veroveren.

Bijzonder aan de film is de weg dat het project en de regisseuse hebben afgelegd. Net als het liefdesavontuur in de film was het maken van AG niet vanzelfsprekend. “Ik kom uit de sales & marketing-wereld en had weinig ervaring met het maken van films toen het AG-verhaal onverwacht letterlijk op mij sprong,” verklaart Pérard. “Ik ben onmiddellijk beginnen schrijven aan een langspeelfilmscenario. De creatieve honger was plotseling onstilbaar.”

Maar het project kwam helaas niet meteen tot stand. Toch besloot Pérard om haar droomproject niet in de diepvriezer te steken. Ze zette haar loopbaan op pauze, ging een filmopleiding volgen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA) en schreef ondertussen AG ook uit als roman.

En dan begon de uitdaging om AG, de stempels die we dragen te realiseren als kortfilm en eindwerk. Hoewel het dus om een low budgetproductie ging, leefde de uitdaging om de lat hoog te leggen. Crowdfunding bood de oplossing. “Ik stond er eerst wat sceptisch tegenover,” biecht Pérard op. “Maar mijn professionele achtergrond en de videoteasers die ik realiseerde, hebben geholpen om mensen te overtuigen om in de film te investeren. Het vergde wel veel werk en tijd.” Bovenop de crowdfunding schaarde Pérard meer dan 25 bedrijven achter zich die logistieke steun boden uit sympathie voor haar creatieve ondernemerschap en voor het thema: authenticiteit.

Daarna trachtte de debuterende filmmaakster de juiste acteurs te vinden. “Axel Daeseleire ken ik persoonlijk. Hij was altijd al zéér enthousiast over mijn AG-plannen. Om de andere acteurs te overtuigen heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en hen via verschillende kanalen gecontacteerd. Het scenario overtuigde hen meteen.”

De draaiperiode in samenwerking met KASKA verliep zonder problemen en heeft ervoor gezorgd dat Pérard de smaak te pakken heeft. “Het regisseren van AG was een zéér fijne ervaring,” vertelt Pérard. Ook haar medewerkers verdienen alle lof: “een crew is een puzzel van mensen waarbij elk stukje even belangrijk is.”

Het einde van een bijzonder avontuur voor Pérard? Niet helemaal! De 434 pagina’s tellende roman is vanaf heden verkrijgbaar. Dit jaar plant ze ook haar geluk te beproeven op meerdere filmfestivals met de prent en ze speelt met plannen voor een tweede kortfilm. Of een langspeelfilm? Waarom niet!

Meer info over AG: www.facebook.com/AGdekortfilm

Win hier tickets voor de première op 28 januari in Cinema Zuid Antwerpen!

Foto banner: Eva De Gols

@TheJimeister