Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.11.2020

David Fincher openhartig over haat-liefdeverhouding met Orson Welles

door Vertigo

David Finchers nieuwe film Mank vertelt het verhaal van scenarist Herman J. Mankiewicz tijdens het maken van Orson Welles’ Citizen Kane en Fincher is geen onvoorwaardelijke fan van Welles. Hij noemt hem ‘een showman en een jongleur met immens veel talent’.

“De tragedie van Orson Welles is dat hij aan de ene kant ongelooflijk getalenteerd en aan de andere kant ranzig onvolwassen was,” zegt Fincher.

“Niemand kan ontkennen dat Citizen Kane genialiteit bevat, maar Welles zei ook dat je in één namiddag alles over cinematografie kan leren. Dat zeg je enkel als je het geluk hebt van met een genie als zijn Citizen KaneDirector of Photography Gregg Toland samen te werken.”

Fincher geeft toe dat hij Welles veel verschuldigd is, net zoals hij Alfred Hitchcock, Ridley Scott, Steven Spielberg, George Lucas en Hal Ashby veel verschuldigd is, maar voegt eraan toe dat Welles pas vijfentwintig was toen hij Citizen Kane maakte.

“Op die leeftijd weet je niet wat je niet weet,” zegt Fincher. “Dat neemt niet weg dat Welles zijn plaats verdient in het pantheon van grote filmmakers die generaties andere filmmakers hebben beïnvloed.”

“Je kan echter niet beweren dat hij uit het niets Citizen Kane maakte en de rest van zijn carrière werd verpest door interventies van mensen met slechte bedoelingen. Dan onderschat je de rampzalige impact van zijn eigen waanbeelden en hoogmoed.”

Bron: The Playlist

Lees meer over: