Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.03.2017

Corsan-productie Emperor frauduleus gefinancierd

door Jolien Van Roelenbosch

Het verhaal van Corsan, het Antwerpse productiebedrijf dat vorig jaar failliet werd verklaard na menig juridisch getouwtrek, is nog niet aan zijn laatste hoofdstuk toe.

Voor de productie van het historische drama Emperor had bedrijfsleider Paul Breuls een budget opgegeven van maar liefst 59 miljoen euro. De Vlaamse overheid gaf hem de toestemming om de helft van dat bedrag op te halen bij private investeerders aan de hand van het taxsheltersysteem, waardoor investeerders in cultuur een belastingsvoordeel krijgen.

Via deze weg zou Breuls 27,9 miljoen euro hebben opgehaald en dat blijkt nu meer dan wat hij eigenlijk nodig had. In 2013 werden de rechten van Emperor namelijk overgeheveld van Corsan naar het Tsjechische Ambi Media, ook een bedrijfje van Breuls. Daarbij werd vermeld dat het totale budget van de film slechts 23 miljoen euro was.

Daarbovenop zou slechts 10,15 miljoen euro van het reeds opgehaalde geld gebruikt zijn om de film te financieren, waardoor de vraag rijst wat er gebeurd is met de overige 17 miljoen euro.

Of Emperor ooit nog zal verschijnen, is onduidelijk. De postproductie zou nog miljoenen euro’s kosten.

Bron: De Standaard

Lees meer over: