Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.10.2021

Copshop: Joe Carnahan regisseert Gerard Butler in moderne Assault on Precinct 13 (recensie)

door Chris Craps

Op het eerste gezicht lijkt Copshop van Joe Carnahan (The A-Team, The Grey) misschien een misdaaddrama, maar eigenlijk krijg je een neowestern geserveerd, met een toefje ultrageweld tijdens de finale.

Frank Grillo speelt een van de bekende archetypes uit het westerngenre: de con man Teddy die voor bounty hunters en andere killers op de vlucht is. Om zich te beschermen meldt hij zich aan bij een politiebureau in de middle of nowhere. De hitman Viddick (Gerard Butler) vindt hem echter en laat zich ook opsluiten. Hij wil de klus zo snel mogelijk klaren, maar geraakt niet voorbij de jonge agente Valerie (Alexis Louder). En dan duikt er een échte psychopaat op…

De claustrofobische locatie roept uiteraard herinneringen op aan John Carpenters cultklassieker Assault on Precinct 13, die op zijn beurt gebaseerd is op Rio Bravo, Howard Hawks western waarin John Wayne samen met Dean Martin en Ricky Nelson een gevangenis verdedigt tegen een bende schurken. Voor genreliefhebbers is dat best leuk, vooral omdat Carnahan hier en daar nieuwe wendingen verzint die de druk op zijn drie protagonisten alleen maar verhogen.

Interessant is ook het dilemma van ‘sheriff’ Valerie. Wie kan ze vertrouwen wanneer de seriemoordenaar opduikt? De oplichter die zijn familieleden aan hun lot overlaat? De berekende premiejager die in haar hoofd tracht te kruipen? Of haar potentieel corrupte collega’s? Louder speelt haar rol een beetje zoals de jonge Anthony Perkins in The Thin Star van Anthony Mann, terwijl Grillo herinnert aan Kirk Douglas in There Was a Crooked Man… van Joseph L. Mankiewicz.

Alleen het sadistisch geweld waarmee Carnahan op het einde uitpakt, had na het relatief vreedzame eerste uur niet gehoeven.

>>Klap

Joe Carnahan regisseert Frank Grillo en Gerard Butler in een quasiremake van Assault on Precinct 13 rond een belegerde gevangenis met een sheriff, een oplichter, een hitman en een seriemoordenaar als belangrijkste personages.

Regie Joe Carnahan
Cast Gerard Butler, Frank Grillo, Alexis Louder
Speelduur 1u47      
Vanaf 20 oktober in de bioscoop