Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.06.2017

Controle Chinese box-office-cijfers op til

door Tim Tsyen

De internationale box-office-cijfers zijn alsmaar belangrijker voor een film en de Chinese markt speelt daar een steeds grotere rol in.

Transformers: The Last Knight opende bijvoorbeeld met een opbrengst van 125 miljoen dollar in China tegenover 68,5 miljoen dollar in de VS. Ook The Mummy en Pirates Of The Caribbean: Salazar’s Revenge kenden een veel beter openingsweekend in China dan in Amerika.

Maar hoe correct is de Chinese box-office? De MPAA ( Motion Picture Association of America), de organisatie die de zes grote studio’s vertegenwoordigd, heeft een audit van de Chinese box-office besteld. Ze vermoedden dat er gesjoemeld wordt.

Het onderzoek dat de MPAA nu laat uitvoeren, kadert in een afspraak die ze twee jaar terug met China gemaakt hebben. Er zijn al beschuldigingen geweest van fraude en er zijn al verdelers geschorst omdat ze meer hogere cijfers doorgaven dan de werkelijke.

Ook dit jaar gaan de Chinese autoriteiten verder met hun strijd tegen fraude. Ze beboetten al meer dan 300 bioscopen voor frauduleuze cijfers.

De resultaten van de audit worden na de zomer verwacht.

Bron: ScreenDaily