Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.03.2023

Close verwelkomt 300.000e Belgische bioscoopbezoeker

door Vertigo

Gisteren werd in Cinema Palace in Brussel de 300.000ste bezoeker van CLOSE verrast door Gustav De Waele, één van de hoofdacteurs uit de film van Lukas Dhont. De gelukkige filmbezoeker kreeg onverwacht een boeket bloemen en enkele filmtickets door de acteur overhandigd. 

Distributeur Lumière bracht de film op 2 novemberuit in de Belgische bioscopen. Sindsdien staat de film al zeventien weken lang nagenoeg onafgebroken in de top 10 van het bioscoopbezoek. Ondertussen staat de teller in België op 300.000 bezoekers. Daarmee steekt CLOSE Dhonts debuutfilm GIRL voorbij. In zeventien weken tijd trok CLOSE een 25.000-tal bezoekers meer dan GIRL op eenzelfde aantal weken. 

Dat een Belgische film sterk scoort in zowel Brussel, Vlaanderen als Wallonië is voor weinig producties van eigen bodem weggelegd. CLOSE slaagt hier wel in. Bewijs hiervan is het recordaantal nominaties voor Les Magritte du Cinéma die CLOSE in de wacht wist te slepen. Les Magritte du Cinéma worden op zaterdag 4 maart uitgereikt. Verder is het ook opmerkelijk dat de film zowel sterk draait in de multiplexbioscopen als in de arthouses.

Sinds de wereldpremière in Cannes, waar Closebekroond werd met de Grand Prix, is de film wereldwijd overladen met prijzen, met als toppunt de Academy Award Nomination voor Beste Internationale Speelfilm. De Oscars worden op 12 maart uitgereikt.