Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.07.2020

Christopher Nolan openhartig over Elizabeth Debicki’s moeizaam castingproces in Tenet

door Vertigo

De Australische actrice Elizabeth Debicki vertolkt de echtgenote van Kenneth Branaghs slechterik in Tenet, maar greep bijna naast de rol omdat Christopher Nolan dacht ze uit de Verenigde Staten afkomstig was.

Debicki speelde namelijk een Amerikaans personage in Steve McQueens Widows en Nolan vond haar zo overtuigend dat ze volgens hem niet bij het eerder Britse personage paste dat hij voor ogen had.

Nolans echtgenote en Tenet-producente maakte hem er echter op attent dat Debicki geen Amerikaanse is en uiteindelijk gaf hij haar een kans.

“Elizabeth is één van die actrices die je al in veel films hebt gezien voordat je beseft dat het om dezelfde persoon gaat,” zegt Nolan en stond versteld van Debicki’s veelzijdigheid toen hij Widows, The Great Gatsby en de miniserie The Night Manager herbekeek.

“Hoewel ze er heel opvallend en interessant uitziet, is ze als het ware een kameleon,” voegt hij eraan toe. “Dat spreekt boekdelen over haar acteertalent.”

Bijgevolg wilde Nolan de rol onmiddellijk aan Debicki geven, maar zij stond erop auditie te doen. “Voor mij hoefde het niet,” zegt Nolan. “Sommige acteurs zijn zo goed dat je hen als regisseur niet wil vragen om auditie te doen.”

“Ze wilde het echter zelf,” vervolgt hij. “Volgens mij was het belangrijk voor haar om te weten of ze kon doen wat ik wilde. Ze blies iedereen omver en bevestigde enkel wat ik al wist. Ze overtrof mijn stoutste verwachtingen.”

Nochtans was het volgens Nolan geen gemakkelijke rol omdat Debicki’s personage zowel kwetsbaar als sterk is. “Dat is heel moeilijk om te doen zonder onrealistisch of simplistisch over te komen,” zegt Nolan. “Ze is er echter in geslaagd en zetten een heel menselijke en geloofwaardige acteerprestatie neer.”

Bron: IndieWire