Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.01.2016

“Chinatown en L.A. Confidential waren onze grootste invloeden”

door Steven Tuffin

“Brussel is helemaal geen hellhole“, lachtte Byron Howard zaterdagmiddag toen we hem en zijn coregisseur Rich Moore in onze hoofdstand aan de tand voeldden over Zootropolis, de nieuwste animatieprent van Disney. “Negeer Donald Trump maar. Die kerel is een totale eikel.”

De rest van het gesprek staat in ons februarinummer en zetten we online rond 10 februari wanneer Zootropolis de zalen bereikt. Eén detail wilden we echter onmiddellijk delen. Omdat de film zich ontplooit als een spannende detectivehistorie waarin een naïef konijn en een sluwe vos samen een mysterieuze verdwijning proberen op te lossen, peilden we naar de invloeden van het regieduo en het antwoord was om van te smullen.

“We herbekeken noir-klassiekers Chinatown en L.A. Confidential om de structuur juist te krijgen”, antwoordde Rich Moore. “Die twee films waren sowieso onze grootste invloeden. Sinds Pixar-bons John Lassetter zich ook over de animatieafdeling van Disney ontfermt, daagt hij zijn medewerkers uit om verder te kijken dan hun neus lang is. Vandaar dat we al eens met minder vanzelfsprekende invloeden uit de hoek kunnen komen.”

 

@Waanzinema