Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

31.01.2016

Belgica en The Land of the Enlightened in de prijzen in Sundance

door Steven Tuffin

Belgica en The Land of the Enlightened, de twee Belgische langspelers die de afgelopen weken op het Sundance Film Festival in wereldpremière gingen, zijn in de prijzen gevallen op het prestigieuze filmfestijn.

Felix van Groeningen ontving de prijs voor beste regie voor Belgica, zijn nieuwe speelfilm die het door Robert Redford opgerichte Festival mocht openen en vervolgens de spits van de World Dramatic Competition afbeet.

Via Skype bedankte van Groeningen het Festival en de Jury. “Ik ben ongelofelijk gelukkig,” verklaarde hij in een eerste reactie. “Sundance was een heel fijne plek om de film te tonen, dat hebben we gevoeld bij zowel professionals als bij het gewone festivalpubliek. En nu blijkt dat de jury Belgica ook geapprecieerd heeft. Super gewoon!”

En hij vervolgde: “Een regisseurs-prijs is tegelijk ook altijd bizar vind ik, want wat maakt een goede regisseur? Daarom dat ik hem wil opdragen aan de fantastische acteurs, en mijn partners in crime: producent Dirk Impens, en Ruben Impens, Arne Sierens, Stephen en David Dewaele, Nico Leunen. ”

Naast Belgica viel ook Pieter-Jan De Pue’s filmdebuut The Land of the Enlightened in de prijzen. De film die er onder grote belangstelling in Wereldpremière ging, neemt de Prijs voor Beste Fotografie mee naar huis.

“Ik ben zeer vereerd met deze prijs op één van de belangrijkste festivals ter wereld,” verklaarde Pieter-Jan De Pue in een eerste reactie. “We hebben er vijf jaar over gedaan om deze film in de meest onherbergzame en gevaarlijkste gebieden ter wereld te draaien, dus dit is een heel belangrijke bevestiging van wat ik heb willen bereiken.”

Belgica draait vanaf 3 maart in de bioscoop.

The Land of the Enlightened draait vanaf 16 maart in de bioscoop.

Bron: VAF

@Waanzinema