Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.04.2022

LGBTQ-mediawaakhond en Marvel-topvrouw halen uit na Disney’s Don’t Say Gay-debacle

door Vertigo

Mediawaakhond GLAAD strijdt voor betere LGBTQ-coverage in de entertainmentindustrie. De GLAAD Media Awards eren media voor faire, accurate en inclusieve vertegenwoordiging van LGBTQ-personen en -issues. CEO Sarah Kate Ellis riep tijdens de ceremonie de industrie op om niet passief af te wachten tot ze in de problemen komen: “We hebben Hollywood nodig op de frontlinie, om voor onze rechten te vechten en onze verhalen te vertellen”

Met het Disney-debacle inzake de Don’t Say Gay-wet nog vers in het geheugen, riep Ellis Hollywood op om betekenisvolle actie te ondernemen. “Ik zal de grootste merken, agentschappen, studios en streamers samenbrengen met twee doelen,” zei Ellis. “Ten eerste, om zich ertoe te verbinden de hoeveelheid, kwaliteit en diversiteit van LGBTQ-beelden te verbeteren, vooral in kinder- en familieprogramma’s. En ten tweede, om zich uit te spreken tegen anti-LGBTQ-wetgeving, en voor rechten zoals de Equality Act. Ik verwacht elke topfunctionaris in deze zaal om ons te vervoegen. GLAAD geeft jullie graag het draaiboek. Maar we geven jullie geen vrijbrief.”

Marvel Studios-topvrouw Victoria Alonso mocht de award voor beste film met een brede release in ontvangst nemen voor Eternals. Alonso, zelf lesbienne, onthulde dat zij een gesprek van 45 minuten had gehad met Disney-CEO Bob Chapek over Disney’s lauwe reactie op de anti-LGBTQ-wetten in Florida.

“Ik vroeg hem om goed rond te kijken. Als wat we verkopen werkelijk familie-entertainment is, dan kunnen we niet kunnen kiezen welke families. Familie is de familie in Texas, in Arizona, in Florida en mijn familie, in mijn huis”, vertelde Alonso het publiek, geflankeerd door Eternals-regisseur Chloé Zhao.

“Dus ik vraag u opnieuw, meneer Chapek: respecteer alsjeblieft, als familie ons merk is, verzet u dan tegen al deze waanzinnige achterhaalde wetten. Verzet u voor de familie.” Alonso beloofde tenslotte ook: “Zolang ik bij Marvel Studios werk, zal ik vechten voor vertegenwoordiging.”

Bronnen: Variety, THR