Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.01.2018

Catherine Deneuve reageert op heisa na haar #MeToo-kritiek

door Vertigo

Enkele dagen geleden ondertekende Catherine Deneuve samen met 99 andere prominente Franse vrouwen een controversieel artikel in Le Monde. Daarin hekelden ze de puriteinse houding van Hollywood en stelden ze dat de #MeToo-beweging naar mannenhaat neigt en bovendien haar doel voorbijschiet.

In een stuk voor LibĂ©ration excuseert ze zich daarvoor nu bij de slachtoffers van seksueel misbruik. Ze keert zich ook tegen diegenen die haar na de brief in de armen sloten. “Ik wil de conservatievelingen, racisten en andere traditionele denkers die mij plots steunen, meteen duidelijk maken dat ik daar niet in trap. Dat soort mensen zal nooit mijn dankbaarheid of vriendschap verdienen.”

“Ik ben een vrije vrouw en dat blijf ik ook,” zegt Deneuve. “Ik betuig mijn respect aan alle slachtoffers van misbruik die zich in hun eer gekrenkt voelden door het stuk in Le Monde. Ik excuseer mij dan ook tegenover hen, en alleen tegenover hen.”

Toch wilt dit niet zeggen dat Deneuve de #MeToo-beweging nu steunt: “Tegenwoordig zorgen simpele beschuldigingen op sociale media ervoor dat mensen gestraft, ontslagen en gelyncht worden in de media. Dat is geen goede evolutie. Ik praat echter niets goed en spreek mij niet uit over de schuld van de mannen die genoemd worden. Daar ben ik niet de juiste persoon voor. Slechts een paar mensen zijn dat wel.”

Bron: EW

Lees meer over: