Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.10.2021

Captain America: Civil War ontketende interne Marvel-oorlog

door Vertigo

In het boek The Story of Marvel Studios: The Making of the Marvel Cinematic Universe wordt uitgelegd hoe Marvel Studios lange tijd roet in het eten werd gestrooid door het Marvel Creative Committee (MCC) van Marvel-CEO Ike Perlmutter, dat het laatste woord had over alle films en series.

Het comité werd echter in 2015 opgedoekt na een conflict met Marvel Studios-hoofd Kevin Feige en regisseurs Joe en Anthony Russo over het einde van Captain America: Civil War.

Als het MCC zijn zin had gekregen, was de film geëindigd met een gevecht waarin Iron Man (Robert Downey Jr.) en Captain America (Chris Evans) hun geschil opzij zetten en samen tegen supersoldaten vochten in een duikboot.

“We bleven maar zeggen dat dat zoiets niet interessant was en dat we die film niet wilden maken,” zegt Joe Russo. “We waren niet geïnteresseerd in een doordeweeks superheldenverhaal.”

Feige en de Russo’s wilden dat Iron Man en Captain America het tegen elkaar opnamen en als vijanden uit elkaar gingen. “Civil War heeft een burgeroorlog ontketend binnen Marvel,” zegt Joe Russo.

“Toen we voet bij stuk hielden, bevond Marvel zich op een kruispunt,” vervolgt hij. “Ofwel zou het bedrijf bij het oude blijven zweren, ofwel zou het langzaamaan beginnen te vernieuwen.”

Uiteindelijk kregen de Russo-broers gelijk en kort daarop voerde moederbedrijf Disney een herstructurering van Marvel door. Feige bracht voortaan rechtstreeks verslag uit aan Disney-bons Alan Horn en niet langer aan Perlmutter en het MCC, dat bijgevolg werd ontbonden.

Bron: The Playlist, /Film