Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.05.2016

#Cannes2016: Blog 8 – Refn choqueert, Mungiu intrigeert

door Ruben Nollet

“C’est indécent!”. Als een film op de persvoorstelling in Cannes zo’n reactie loskrijgt, dan weet je als regisseur dat je iets goed hebt gedaan. De regisseur in kwestie heet ook niet toevallig Nicolas Winding Refn, gisteren nog aan de bak als ceremoniemeester bij de première van Mario Bava’s gerestaureerde cultklassieker Planet of the Vampires. Twee dagen later doet hij het gewoon helemaal zelf met The Neon Demon, een film die in zijn DNA trouwens meer dan één spoor meedraagt van de Italiaanse genrecinema.

Het gaat om een moderne fabel over een meisje uit Georgia, Jesse, dat naar Los Angeles komt om door te breken als fotomodel. Tot haar eigen grote verbazing lukt haar dat zowat meteen, omdat ze in tegenstelling tot haar collega’s/concurrenten een onweerstaanbare puurheid en authenticiteit uitstraalt. En hoe meer Jesse in de smaak valt, hoe jaloerser haar omgeving wordt. The Neon Demon kan je nog het best omschrijven alsof Mulholland Drive geregisseerd werd door Bava of Dario Argento, een sfeer- en stijlvol geflipte thriller die niet even gemakkelijk gegrepen en begrepen kan worden maar die op een paar momenten na blijft fascineren.

Vanmorgen kregen we trouwens ook al een knappe film voorgeschoteld, Bacalaureat van Cristian Mungiu. De Roemeense cineast, die in 2007 de Gouden Palm kreeg voor zijn indringende abortusdrama 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, heeft het deze keer over een dokter, Romeo Aldea, die zijn hele leven volgens de regels heeft geleefd — niet zo simpel in een land waar corruptie ingebakken zit. Zijn dochter Eliza staat op het punt om haar eindexamens middelbare school af te leggen, en als ze goed scoort, zit er een beurs voor Oxford in.

Alles komt echter op de helling te staan wanneer Eliza de dag voor het eerste examen aangerand wordt door een ontsnapte crimineel. Omdat het al te vreselijk zou zijn dat zo’n nozem zijn dochter haar toekomst zou kosten, doet dokter Aldea wat hij altijd geweigerd heeft: hij gaat op zoek naar een lange arm om de wet te omzeilen.

Bacalaureat is een sterk drama over een man die zichzelf om alle goeie redenen in nauwe schoentjes wringt. Maar het is tegelijk ook een portret van een heel land, dat maar niet uit het slop lijkt te raken. Subtiele en intelligente cinema.

@RubenNollet