Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.06.2021

Cannes-directeur reikt Netflix opnieuw de hand

door Vertigo

Cannes-directeur Thierry Frémaux heeft vooruitgeblikt op de officiële selectie van de 2021-editie, die op 3 juni zal onthuld worden.

Zo zegt Frémaux dat er in het kader van gendergelijkheid een docu over actrice Olivia de Havilland zal vertoond worden. Zij trad in 1965 op als eerste vrouwelijke juryvoorzitter van het festival.

“Wat de officiële selectie betreft, houden we sinds 1946 geen rekening met het gender van de artiesten,” vervolgt Frémaux. “Als we tijdens de planning van het programma moeten kiezen tussen twee films, zullen we echter voor een van een vrouwelijke regisseur opteren.”

Frémaux hoopt dat Jane Campion, die voor The Piano als enige vrouw de Gouden Palm won, zal terugkeren naar Cannes met haar nieuwe langspeler The Power of the Dog. De film wordt uitgebracht door Netflix.

Volgens Frémaux weigert de streamingdienst nog steeds om zijn films aan de officiële competitie te laten deelnemen omdat ze dan in Frankrijk een bioscooprelease moeten krijgen en pas drie jaar later online mogen verschijnen.

Frémaux hint echter dat The Power of the Dog buiten competitie zou kunnen vertoond worden. “Als Netflix akkoord gaat, zullen we hen met open armen ontvangen,” zegt hij. “De toekomst van cinema ligt deels in hun handen. Ze moeten in Cannes aanwezig zijn.”

Verder vertelt Frémaux dat rond 10 juni zal bekendgemaakt worden wie voorzitter Spike Lee zal vergezellen in de jury van de officiële competitie. “Binnenkort wordt ook de eregast voor de openingsceremonie onthuld,” voegt Frémaux eraan toe.

Tot slot zegt hij dat het festival in 2022 opnieuw in mei zal doorgaan. De 2021-editie vindt plaats van 6 tot 17 juli.

Bron: IndieWire