Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.06.2021

Cannes 2021: geselecteerde Vlaamse coproductie La Civil krijgt poster & Anne Frank-project toegevoegd

door Vertigo

De animatiefilm Where Is Anne Frank van Ari Folman, de regisseur van het Oscargenomineerde Waltz with Bashir, is uitgenodigd voor de officiële selectie van het filmfestival van Cannes als bijzondere vertoning buiten competitie.

Where Is Anne Frank werd met de steun van Screen Flanders en het VAF gecoproduceerd en het grootste deel van het animatiewerk gebeurde in Vlaanderen, in de studio van Walking The Dog.

De film borduurt voort op het iconische verhaal van Anne Frank en brengt haar denkbeeldige vriendje Kitty tot leven. Het is de eerste film voor een jong publiek van Ari Folman, die internationaal vooral bekend is van Waltz With Bashir (2008), een aimatie-documentairefilm over de Israëlisch-Libanese Oorlog van 1982 die genomineerd werd voor de Oscars.

Where Is Anne Frank is een internationale coproductie tussen België, Luxemburg, Israël, Nederland en Frankrijk, met Walking The Dog als Vlaamse partner. Sales agent Wild Bunch zal de titel internationaal vertegenwoordigen.

Productiehuis Walking The Dog van Eric Goossens en Anton Roebben heeft zich de afgelopen jaren stevig op de kaart van de internationale filmindustrie gezet.

In 2018 waren ze als Vlaamse coproducent betrokken bij Another Day of Life, de hybride film van Raúl de la Fuente en Damian Nenow die net als Where is Anne Frank in wereldpremière ging in Cannes en later dat jaar de European Film Award in de categorie Animatie wegkaapte.

Walking The Dog was ook betrokken bij de internationale coproductie The Night Dad Brought Us Home (2018) van Steffan Strandberg en werkte als animatiestudio mee aan Ari Folmans vorige film, de sciencefictionfilm The Congress (2013).

Onlangs werden nog een aantal Vlaamse coproducties geselecteerd voor Cannes, waaronder La Civil van Teodora Ana Mihai (Un Certain Regard). Daarvan staat nu een poster online.

Verder hebben ook de Vlaamse coproducties Les intranquilles van Joachim Lafosse (Officiële Competitie), Annette van Leos Carax (Officiële Competitie) en Un monde van Laura Wandel (Un Certain Regard) de selectie gehaald.

Daar kwam pas nog Libertad bij, een coproductie van Bulletproof Cupid die geselecteerd is voor de Semaine de la Critique. Nooit eerder waren zoveel Vlaamse coproducties te zien in Cannes.

Daarnaast werd Gaspar Noé’s nieuwe film Vortex toegevoegd aan de Cannes Première-sectie en werd Yohan Manca’s Mes frères et moi opgenomen in de Un Certain Regard-sectie.

Cannes heeft ook twee extra middernachtvoorstellingen bekendgemaakt: Tralala van Arnaud en Jean-Marie Larrieu en Suprêmes van Audrey Estrougo.

Tot slot zullen er eveneens bijzondere vertoningen zijn van Andrew Muscato’s concertfilm Bill Murray’s Party: New Worlds, The Cradle of Civilisation, Maxime Roys Les Héroïques, Wen Shipei’s Are You Lonesome Tonight? en Mi iubita mon amour, het regiedebuut van Portrait de la jeune fille en feu-actrice Noémie Merlant.

Bron: Variety, Cannes