Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.03.2021

Cameraman Bradford Young openhartig over Solo: A Star Wars Story-ervaring

door Vertigo

Cameraman Bradford Young (Selma, Arrival) blikte Solo: A Star Wars Story in en heeft in de podcast van zijn collega Roger Deakins onthuld dat hij aanvankelijk zijn twijfels had bij het project. Volgens Young paste de prequel over Han Solo niet bij zijn vorige werk.

“Toen praatte ik met de originele regisseurs Phil Lord en Christopher Miller,” zegt Young. “Ze vertelden dat ze zich lieten inspireren door Robert Altmans western McCabe & Mrs. Miller en dat is een van mijn favoriete films. Plots zag ik de link met mijn oeuvre.”

Toch twijfelde Young, die voor Solo: A Star Wars Story voornamelijk indiefilms had gedraaid, nog steeds of hij zich aan een grote studiofilm moest wagen en ging hij te rade bij onafhankelijke zwarte filmmakers.

Zij gaven Young het advies om de job te aanvaarden zodat hij zijn ervaringen met jonge, zwarte filmmakers zou kunnen delen en hen zou kunnen inspireren. “Zelfs als ik er niets van bakte, had ik het tenminte geprobeerd,” zegt de cameraman.

Toen Lord en Miller door Lucasfilm werden ontslagen, overwoog Young even om er de brui aan te geven. “Ik besloot echter om te blijven omdat mijn team en ik zo hard aan de look van de film hadden gewerkt,” zegt hij. “De film had ons nodig.”

Lord en Miller werden vervangen door Ron Howard, met wie Young goed kon opschieten. Beiden waren namelijk overweldigd door de grootschaligheid van de film.

“Op een gegeven moment draaiden we een scène met drie camera’s,” zegt Young. “Ik keek naar Ron en hij zei: ‘Drie camera’s? Dit is waanzin. Waar zijn we mee bezig?’ Ik heb me geweldig geamuseerd.”

Verder zegt Young dat Lucasfilm hem volledig steunde. “Daardoor had ik nog meer zin om te blijven,” zegt hij. “In het begin had ik veel vragen en vroeg ik aan de producenten of ze mijn visie zouden steunen. Ze beloofden het en hebben woord gehouden.”

Bron: The Playlist