Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.03.2016

Café Derby wint vier prijzen in Vancouver

door Steven Tuffin

Café Derby, het speelfilmdebuut van Lenny Van Wesemael, is tijdens de slotceremonie van het Vancouver International Women In Film Festival (8-13 maart) gisterenavond bekroond geworden met vier prijzen. Café Derby won de prijs voor Beste Film en mocht ook deze voor Beste Regie, Beste Fotografie en Beste Montage mee naar huis nemen.

Café Derby werd uitgekozen om op Internationale Vrouwendag het International Women in Film Festival in Vancouver te openen. Van Wesemael werd zo de eerste Benelux-regisseur van wie een speelfilm het festival mocht openen. Haar semi-autobiografische verhaal wist daarbij niet alleen het publiek te bekoren, maar trok ook de aandacht van de jury bestaande uit vier onafhankelijke filmprofessionals die Van Wesemaels debuut vier prijzen toekende.

“Ik ben superblij”, verklaarde Van Wesemael. “Het is leuk om te merken dat je film aan de andere kant van de wereld ook gewaardeerd wordt.”​ Ze bedankte de jury en het enthousiaste publiek via een videoboodschap.

Van Wesemael liet zich voor haar eerste speelfilm inspireren door het levensverhaal van haar eigen vader en het bezoek dat paus Johannes Paulus II in 1985 aan België bracht. Ze castte Wim Opbrouck als Georges, een geboren marktkramer en ondernemer in hart en nieren. Wanneer hij hoort dat de paus een openluchtmis komt geven en hij de kans krijgt om het café naast het terrein te huren, ontstaat een briljant plan. Ook zijn vrouw, kinderen en collega’s geloven erin. Want Georges verkoopt alles, aan iedereen… in principe.

Naast Opbrouck zijn de voornaamste rollen weggelegd voor Ben Segers (Quiz Me Quick, Safety First), Monic Hendrickx (Penoza, Het bombardement) en nieuwkomer Chloë Daxhelet. De fotografie was in handen van Ruben Impens, terwijl Thomas Pooters de montage voor zijn rekening nam. Lady Linn tekende voor de soundtrack van Café Derby.

Eerder al mocht Café Derby het Filmfestival van Oostende openen waarna het zijn internationale première kreeg op het Hamptons International Film Festival, gevolgd door vertoningen in o.a. Utrecht, Leeuwarden en Brussel. Deze week is Café Derby bovendien te zien binnen de speelfilmcompetitie van het Internationaal Filmfestival van Aubagne.

Van Wesemael is niet de eerste Belgische winnaar die in Vancouver met de hoofdprijs aan de haal gaat. In 2013 won Patrice Toye er o.a. ook al de Prijs voor Beste Film met Little Black Spiders.