Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.08.2021

Bruce Campbell haalt uit naar Britse filmkeuring voor Evil Dead-rating

door Vertigo

Evil Dead-acteur Bruce Campbell heeft uitgehaald naar het Britse filmkeuringsorgaan BBFC dat op Twitter een artikel deelde over de rating van de film.

Bij zijn bioscooprelease in 1982 kreeg Evil Dead het label ‘X’ in het Verenigd Koninkrijk, waardoor hij enkel toegankelijk was voor mensen van 18 jaar of ouder, en werden er 49 seconden aan expliciet geweld uit geknipt.

Toen de film op video verscheen, werd hij in verschillende winkels uit de rekken gehaald. Pas in 1990 kwam er een versie uit die door de BBFC was goedgekeurd, maar die was nog eens één minuut en zes seconden korter.

“Laten we duidelijk zijn: jullie systeem was vroeger draconisch en kortzichtig,” tweet Campbell als reactie op het artikel van de BBFC.

“Gelukkig wakkerde jullie jarenlange ‘verbod’ de interesse in de film alleen maar aan, waardoor hij bij zijn uiteindelijke release de best verkochte video in het Verenigd Koninkrijk werd,” vervolgt hij. “Bedankt voor niets.”

De ongecensureerde versie van Evil Dead kreeg in 2001 toch een Britse dvd-release omdat de BBFC had ingezien dat de normen veranderd waren sinds 1982 en 1990 en het moderne publiek vertrouwder was met expliciete horrorfilms.

Bron: THR