Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Lady of heaven

12.06.2022

Britse bioscoopketen schrapt film na protesten moslims

door Vertigo

In het Verenigd Koninkrijk heeft de bioscoopketen Cineworld alle vertoningen van The Lady of Heaven – over de dochter van de profeet Mohammed – geschrapt. 

Dat gebeurde nadat moslims geprotesteerd hadden. In hun ogen trekt de film ongehoorde parallellen tussen vereerde figuren uit de vroege Islam en de acties van terreurgroep IS in Irak.

Onder meer in Sheffield en Birmingham troepten mensen samen aan de complexen en een online petitie die vraagt om de film te bannen, verzamelde inmiddels al 132.000 handtekeningen. Cineworld besloot daarop om The Lady of Heaven niet meer in zijn zalen te vertonen om de veiligheid van zowel het personeel als de bezoekers te garanderen.

Producent Malik Shlibak heeft weinig begrip voor de beslissing. Hij vindt dat Cineworld zwicht voor een kleine groep mensen in de marge: “Niemand zou het Britse publiek mogen zeggen wat ze wel of niet kunnen zien. Tonen dat je het met iets oneens bent, kan zeker. Maar dat mag niet tot censuur leiden.”

Andere Britse bioscopen slaan The Lady of Heaven voorlopig niet in de ban. Een petitie die vraagt om de film te steunen, haalt momenteel net geen 5000 online handtekeningen.

Bron: The Guardian, BBC