Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.09.2021

Brengt verdict rond Friday the 13th-auteursrechten Marvel in de problemen?

door Vertigo

Victor Miller, de scenarist van de eerste Friday the 13th-film, spande in 2016 een rechtszaak aan tegen -producent en -regisseur Sean S. Cunningham rond de auteursrechten. Volgens een Amerikaanse copyrightwet kan een schrijver die na een bepaalde periode weer opeisen.

Miller won de rechtszaak in 2018, maar Cunningham ging in beroep. Hij beweerde dat de film in opdracht van hem werd geschreven, waardoor Miller geen aanspraak kon maken op de auteursrechten. Nu heeft het Hof van Beroep echter het oorspronkelijke verdict bekrachtigd.

De rechten op de eerste Friday the 13th-film vallen dus in Millers handen en nu de juridische strijd erop zit, komt er misschien een reboot of een nieuwe sequel. Miller zal het echter mogelijk zonder de herkenbare verschijning van Jason Voorhees moeten doen, aangezien hij pas in de tweede film de iconische seriemoordenaar wordt.

Hoe dan ook heeft Miller een belangrijke overwinning geboekt, die een precedent zou kunnen scheppen voor gelijkaardige rechtszaken. Zo zit Marvel momenteel in een juridisch geschil verwikkeld met de bedenkers van personages als Spider-Man, Iron Man en Doctor Strange.

Als Marvel net als Cunningham verliest, zal het bedrijf de auteursrechten op die personages moeten delen met de bedenkers, net als alle inkomsten die eruit voortvloeien.

Bron: /Film

Lees meer over: