Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.10.2021

Breedbeeld Kortfilmfestival kondigt programma 2021-editie aan

door Vertigo

Het Breedbeeld Kortfilmfestival is een jaarlijks festival voor kortfilm dat in 2021 toe is aan haar 9e editie. Het festival focust op werk van opkomend talent en vertoont meer dan veertig kortfilms, gespreid over vijf luiken competitiefilms en vijf gastprogramma’s gecureerd door verschillende partnerorganisaties.

Het resultaat is een brede waaier aan kortfilms in een programma dat fictie combineert met animatie, documentaire, cross-overs en meer experimentele of geëngageerde cinema. Het festival loopt van 4 tot en met 7 november in De Studio, in het hartje van Antwerpen.

Kortfilm is bij uitstek de filmvorm waarmee cineasten hun eerste stappen in de filmwereld zetten. Daarom wil Breedbeeld, het steunpunt voor (nog) niet-professionele beeldmakers in Vlaanderen en Brussel, met zijn jaarlijks kortfilmfestival het werk van opkomend filmtalent in de kijker plaatsen.

Kortfilm wordt met de term ‘kort’ misschien gelabeld als het kleine broertje van de langspeelfilm, de selectie van de 27 competitiefilms geeft echter vooral blijk van de enorme creativiteit en de diversiteit die eigen is aan de korte film. Het festival combineert in competitie fictie, documentaire en animatie met tal van cross-overs.

Naast prijzen voor deze drie genres wordt er ook een prijs uitgereikt voor de beste film van een cineast zonder opleiding aan een filmhogeschool. Voor de winnaars ligt er telkens een cheque van €1000 klaar als duwtje in de rug voor een volgend filmproject. Op zondag 7 november worden de winnaars bekendgemaakt.

Parallel met de vijf luiken competitiefilms, nodigt Breedbeeld ook jaarlijks vijf andere filmorganisaties uit om tijdens het festival een eigen kortfilmprogramma samen te stellen, vertrekkend vanuit hun eigen visie en werking.

In 2021 zijn dat Kortfilm.be, Because we are visual, Ongezien Kort, De Imagerie en het nieuwe filmtijdschrift Fantômas. Via deze gastprogramma’s trekt het festival haar programmatie breder open voor andere genres en meer experimentele of geëngageerde vormen van cinema.

Het programma van De Imagerie zoomt bijvoorbeeld met een kritische blik in op de globalisering, terwijl Because We Are Visual films van het Belgisch-Congolese collectief ‘Faire-part’ programmeert met kolonialisme en ecologie als leidraad.

Enkele blikvangers onder de competitiefilms zijn:

– Team Elias van Glenn Dumortier (°1985), een tragikomische documentaire over een jonge bodybuilder die grootse dromen heeft terwijl hij een schorsing uitzit.
– Entre Les Images van Vito A. Rowlands (°1986), een foundfootagefilm die is samengesteld uit 35mm-fragmenten van meer dan 100 oude stille films.
– High Jump van Lennert Madou (°2000), een poëtische kortfilm over een jongeman die zijn geliefde, een professionele danser die duizend kilometer verderop aan zijn danscarrière werkt, moet missen. De film werd ook geselecteerd voor de Belgische Studentencompetitie van Film Fest Gent 2021.
– Environ van Bas Verbruggen (1997°), een experimentele film die de ervaring van geluid onderzoekt.
– Wildflowers van Ammen Simpson Ogedengbe (°1996), een semi-autobiografische film over een weesmeisje dat haar weg probeert te vinden in een speciale kostschool.

Het volledige programma en meer info vind je hier.

Lees meer over: