Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.12.2015

Black lokt meer dan honderdduizend kijklustigen

door Jimmy Van der Velde

Dinsdagavond werd in de Brusselse bioscoop UGC De Brouckère de symbolische 100,000e en 100,001e bezoeker van Black verrast door het regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, en de hoofdacteurs Martha Canga Antonio en Aboubakr Bensaïhi.

Het koppel werd door de regisseurs en hoofdacteurs letterlijk in de bloemen gezet. Ze kregen een felbegeerde Black-jas en een gesigneerde poster. Ze werden eveneens op popcorn en drank getrakteerd, wat trouwens ook uitgedeeld werd aan de volledige zaal.

Na een fenomenale buzz in zowel de Vlaamse als Franstalige media doet de mond-tot-mondreclame prima zijn werk ondanks de afgelopen turbulente weken. Dat Black in amper drie weken de kaap van de 100.000 bezoekers behaalt – desalniettemin de film zwaar heeft afgezien door de verhoogde terreurdreiging in Brussel en de daaropvolgende sluiting van de Brusselse bioscoopzalen gedurende vier volledige dagen – laat het het beste vermoeden voor de verdere bioscoopcarrière van de film.

Gebaseerd op de boeken Black en Back’van Dirk Bracke, is Black het verhaal van de 15-jarige Mavela, een jonge Brusselse die lid is van de beruchte bende Black Bronx. Wanneer zij halsoverkop verliefd wordt op Marwan, een Marokkaanse jongen van een rivaliserende bende, worden beiden brutaal gedwongen te kiezen tussen loyaliteit aan hun bende of de liefde voor elkaar.

De hoofdcast bestaat uit jong talent zoals Martha Canga Antonio en Aboubakr Bensaïhi, gevonden via streetcasting en met medewerking van Hakuna Casting.

Het scenario werd geschreven door Nele Meirhaeghe in samenwerking met Hans Herbots, Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Bron: KFD