Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.06.2021

Recordaantal Vlaamse (co)producties geselecteerd voor Cannes 2021

door Vertigo

De Vlaamse coproducties La Civil en Un monde zijn geselecteerd voor de Un Certain Regard-nevensectie van het filmfestival van Cannes dat plaatsheeft van 6 tot en met 17 juli. En dat zijn niet de enige. Een overzicht!

La Civil, het speelfilmdebuut van de Vlaams-Roemeense Teodora Ana Mihai, is geselecteerd voor het Festival van Cannes. De film gaat in wereldpremière in het Un Certain Regard-programma, een onderdeel van de officiële selectie dat gedurfde films en jong talent in de schijnwerpers plaatst en waarvoor ook Girl van Lukas Dhont in 2018 geselecteerd was. Het Festival van Cannes vindt dit jaar uitzonderlijk plaats van 6 tot 17 juli.

In een eerste reactie reageert Teodora Ana Mihai opgetogen over de selectie: “Ik ben onwaarschijnlijk dankbaar dat dit schrijnende verhaal over vrouwen die hun kind verliezen aan drugskartels kan verteld worden.”

“La Civil is een film over een sterke moeder die geen slachtoffer wil zijn, maar terugvecht en vanuit een oerkracht te allen prijze haar dochter wil vinden. Een universeel verhaal dat geen enkele ouder onberoerd kan laten.”

Teodora Ana Mihai (°1981) is een Vlaamse filmmaakster van Roemeense oorsprong met een achtergrond in documentaire en fictie. Ze kwam op jonge leeftijd uit haar geboorteland naar België, volgde filmstudies in New York en zette haar eerste stappen in de filmwereld als script supervisor en assistent-regisseur van onder meer Frank Van Passel.

Ze oogstte internationaal succes met Waiting for August (2014), een documentaire die in de prijzen viel op Hot Docs, Visions du Réel en in Karlovy Vary en die ook een nominatie voor de European Film Awards binnenhaalde.

La Civil, Teodora Ana Mihai’s fictiedebuut, is geïnspireerd op waargebeurde feiten van kartelgeweld in Mexico. Aan de productie gingen jaren van intensief onderzoek vooraf door de filmmaakster en de Mexicaanse schrijver en scenarist van de film Habacuc Antonio De Rosario. De opnames vonden tijdens het najaar van 2020 in volle coronacrisis plaats in Mexico.

De film vertelt het verhaal van Cielo, een Mexicaanse moeder die op zoek gaat naar haar dochter die werd gekidnapt door een drugskartel. Wanneer de autoriteiten geen hulp bieden, neemt Cielo het heft in eigen handen en transformeert ze geleidelijk van een huisvrouw in een wraakzuchtige militant. De hoofdrol wordt vertolkt door Arcelia Ramirez, met bijrollen voor Alvaro Guerrero en Jorge A. Jimenez.

La Civil is een productie van Hans Everaert voor het Antwerpse productiehuis Menuetto, in coproductie met het productiehuis van de gebroeders Dardenne, Les Films du Fleuve, het Roemeense Mobra Films van Gouden Palm-winnaar Cristian Mungiu en het Mexicaanse Teorema. Achter de schermen werkten onder meer DOP Marius Panduru en monteur Alain Dessauvage mee aan de film. Cinéart zal de film dit najaar uitbrengen in de Belgische bioscopen.

Teodora Ana Mihai kon doorheen haar carrière als filmmaker rekenen op de steun van het VAF. Haar documentaire Waiting for August (2014) kreeg steun van het fonds en ook La Civil kon als majoritair Vlaamse productie rekenen op de volle steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

La Civil werd ontwikkeld in samenwerking met de Cinéfondation van Cannes en het TorinoFilmLab en kreeg verder ook steun van het Centre du Cinema et de l’Audiovisuel, het Roemeense CNC en het Europese coproductiefonds Eurimages.

Un monde, het filmdebuut van Belgische filmmaker Laura Wandel zit in de officiële selectie Un Certain Regard van het 74e Filmfestival van Cannes. Dat maakte het festival zonet bekend. Un Certain Regard is het onderdeel van de officiële selectie dat gedurfde films en jong talent in de schijnwerpers plaatst.

Un monde is een 100 procent Belgische productie met als hoofdproducent Dragons Films en coproducent het Gentse productiehuis Lunanime, met steun van FWB en VAF.

De film wordt in wereldpremière vertoond op het filmfestival van Cannes en distributeur Lumière brengt de film vanaf 6 of 13 oktober in de Belgische zalen. Regisseur Laura Wandel is trouwens geen onbekende in Cannes. Haar kortfilm Les corps étrangers zat in de officiële selectie van Cannes in 2014.

Het jonge talent Maya Vanderbeque vertolkt de rol van Nora, Günter Duret neemt de rol van Nora’s broer Abel op zich. Daarnaast zijn er ook belangrijke rollen voor Karim Leklou (Nora en Abels vader) en Laura Verlinden. Un monde is een productie van Dragons Films, in coproductie met Lunanime.

Laura Wandel is uitermate opgetogen met deze uitnodiging om naar Cannes te gaan: “Met deze film wilde ik de kracht en veerkracht van kinderen laten zien door de kijker mee te nemen naar de prille schooltijd, de eerste confrontaties met anderen en het universele gevoel van kwetsbaarheid en de behoefte aan erkenning. Ik ben erg blij en vereerd dat ik door het Festival van Cannes ben uitgenodigd voor Un Certain Regard.”

Wanneer Nora naar het eerste leerjaar gaat, ziet ze dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt.

Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat. Een meeslepende duik in het niet zo onschuldige leven op school.

Naast een Vlaamse coproducent en steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), rekent Un monde ook op de Vlaamse actrice Laura Verlinden (Happy End, Le tout nouveau testament), Chef Kostuum (Vanessa Evrard) en de kleedsters, twee electriciens en de Chef Décor (Philippe Bertin). Lumière Invest haalde Tax Shelter op voor de film.

Na haar studies filmmaken aan het IAD (Instituut voor Mediakunsten, België) reisde Laura Wandel met haar afstudeerfilm Murs (2007) de wereld rond op verschillende filmfestivals. Daarna regisseerde ze O Négatif (2011) en vervolgens Les corps étrangers (2014). Un monde is haar eerste langspeelfilm.

De film kwam tot stand met steun van Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Wallimage, VOO & BeTV, Lumière Invest & Tax Shelter van de Belgische Overheid. De internationale sales is in handen van Indiesales & Lumière verdeelt de film in de Benelux.

Naast La Civil en Un monde zijn verschillende Vlaamse coproducties uitgenodigd voor de officiële selectie van het Festival van Cannes.

Het gaat om Les intranquilles van Joachim Lafosse (in competitie) en Annette van Leos Carax (openingsfilm, in competitie). Nooit eerder waren er zoveel Vlaamse coproducties te zien in Cannes.

Les intranquilles, de nieuwe speelfilm van de Belgische regisseur Joachim Lafosse over twee geliefden die een mentale gezondheidscrisis doormaken, is geselecteerd voor de Officiële Competitie in Cannes en maakt zo kans op de Gouden Palm. Het Brusselse productiehuis Prime Time werkte als Vlaamse partner mee aan de film.

Een andere titel in de Officiële Competitie is Annette van Leos Carax, die dit jaar het festival mag openen. De musicalfilm met Adam Driver en Marion Cotillard in de hoofdrollen werd voor een deel gedraaid in Vlaanderen, op locatie en in de onderwaterstudio’s van Lites in Vilvoorde. Acteur Wim Opbrouck is in een bijrol te zien en ook achter de schermen was er een grote Vlaamse inbreng.

Ten slotte zullen in Cannes ook Vlaamse titels gepresenteerd worden op de Marché du Film, het industrie-event dat parallel met het filmfestival loopt (6-15 juli).

Aller/Retour, de nieuwe speelfilm van Dorothée van den Berghe die momenteel in postproductie is, is uitgenodigd om deel te nemen aan een showcase van het Tallinn Black Nights Festival op de filmmarkt in Cannes. De productie van Aller/Retour is van Caviar.

Les intranquilles en Aller/Retour konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en minister van Cultuur Jan Jambon, in Annette.