Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.04.2021

Belgische distributeur The Searchers produceert verfilming Vlaamse roman Sneeuwspoor

door Vertigo

Nadat Elise Van Marcke, managing partner van distributeur The Searchers, het laatste boek van Rudy Morren gelezen had, is The Searchers de onderhandelingen over de filmrechten van Sneeuwspoor gestart.

Er was al enige tijd de ambitie om de activiteiten van het bedrijf uit te breiden waarbij de aanschaf van intellectuele eigendom een logische volgende stap was.

Sneeuwspoor kwam er dan ook op exact het juiste moment. Verschillende partijen toonden interesse in de rechten maar uiteindelijk is het The Searchers die de deal sloot met auteur Morren.

In Sneeuwspoor is gynaecoloog Peter tijdens een sneeuwstorm getuige van een verkeersongeval op een verlaten weg. Tijdens de verzorging van de twee zwaargewonde slachtoffers komt hij erachter dat ze de daders zijn van de moord op zijn vrouw een jaar eerder en dat ze de enige zijn die weten waar zijn dochter is, die sinds de moord wordt vermist. Wat volgt is een dodelijke tweestrijd waarin hij moet kiezen tussen wraak en de waarheid over zijn dochter.

“Het gebeurt zelden, maar net zoals er onverwachts een lichtstraal kan doorbreken in een donker wolkendek zo krijgen we soms geheel onverwacht een helder beeld uit de toekomst wanneer we iets ontdekken dat ons enthousiasmeert en inspireert,” zegt Van Marcke.

“Zo voelde ik me toen ik voor het eerst de roman Sneeuwspoor in mijn handen kreeg en toen deze meteen de Hercule Poirotprijs won, zaten we al aan de onderhandelingstafel om de filmrechten te kopen,” vervolgt ze.

“We zijn erg blij dat we met The Searchers de filmrechten hebben aangekocht en zo een eerste productie op poten kunnen zetten.”

Auteur Rudy Morren is blij dat zijn boek in goede handen is. “Toen The Searchers mij benaderde met het voorstel om de filmrechten van mijn boek te kopen voelde ik mij zeer gevleid,” zegt hij.

“Nadat Wild vlees uitkwam, was ik oprecht verrast dat het zo positief ontvangen was,” vervolgt hij. “Ik was zeer benieuwd of wat ik had geschreven niet alleen de critici maar ook de lezers kon boeien. Dat nu mijn tweede boek binnenkort verfilmd wordt, is weer een enorm compliment en ik kijk dan ook erg uit naar het resultaat.”

Morren, een gevierd acteur en scenarioschrijver, debuteerde als auteur in 2019 met Wild vlees, een roman over drie broers die toevlucht zoeken op de ouderlijke boerderij, elk op de vlucht voor hun eigen demonen.

Vrijwel direct viel het boek lovende recensies in de pers te beurt. Een jaar later bracht Morren Sneeuwspoor uit, die meteen de prestigieuze Hercule Poirotprijs, de prijs voor beste Vlaamse misdaadroman, in de wacht sleepte en momenteel zijn 3e druk ingaat.

Ondertussen zit Morren niet stil. Hij schrijft aan zijn derde boek Verdronken land dat in september 2021 wordt verwacht.

Momenteel wordt er gewerkt aan de adaptatie van Sneeuwspoor naar een filmscenario en zijn de eerste stappen richting de verdere ontwikkeling van het filmproject gezet.

Naast de rol als producent, zal The Searchers ook de distributie van de film in de Benelux voor zijn rekening nemen. De film wordt eind 2024 op het grote doek verwacht.

Lees meer over: