22.12.2021
Belgische bioscoop- en filmsector reageert verontwaardigd op sluiting cinema’s
De Belgische bioscoopsector reageert teleurgesteld en verontwaardigd op de beslissing van het overlegcomité om de cinema’s te sluiten van 26 december tot 28 januari. Zo begrijpt Kinepolis-woordvoerder Anneleen Van Troos de nieuwe maatregel niet.
“Als je kijkt naar alle maatregelen die we vandaag nemen, die ons minder dan twee weken geleden extra zijn opgelegd, dan begrijpen wij niet hoe een verbod op filmvoorstellingen zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van besmettingen,” zegt ze aan VRT NWS.
Van Troos benadrukt dat er volgens internationaal onderzoek weinig tot geen gevaar op besmetting dreigt in bioscoopzalen. “De sluiting maakt bovendien ook geen deel uit van het advies van de experten van de GEMS,” voegt ze eraan toe.
Daarbovenop keken de bioscopen uit naar de doorgaans drukke kerstperiode. “Kinderen en gezinnen zijn op zoek naar ontspanning op een veilige manier,” zegt Van Troos en wijst op het ruime filmaanbod met onder meer Spider-Man: No Way Home, The Matrix Resurrections en Bittersweet Sixteen.
“Het publiek vindt opnieuw de weg naar de bioscoop,” vervolgt ze. “De sluiting is een heel bittere pil voor onze hele sector.”
Ook An De Winter van Cinema ZED in Leuven reageert misnoegd. “Wij betreuren de beslissing van het overlegcomité heel erg,” zegt ze aan VRT NWS. “De eindejaarsperiode is traditioneel gezien de beste periode voor het cinemabezoek en dus de slechts mogelijke periode om te sluiten.”
“Wij zijn ervan overtuigd dat een bioscoop wel veilig is, net omdat er zeker bij ons in Cinema ZED niet gegeten of gedronken mag worden,” vervolgt ze. “De monden gaan niet open, er zijn mondmaskers, er is de coronapas en er wordt afstand gehouden.”
“We doen al het mogelijke om het veilig te houden en dan sluiten ze ons toch nog,” voegt ze eraan toe. “Dat voelt alsof we het deksel op de neus krijgen.”
Patrick Deboes van Sphinx Cinema in Gent is razend. “Dit kan echt niet,” zegt hij aan De Standaard. “Nu de bioscopen laten bloeden… Dit is krankzinnig. En het is fnuikend voor een sector die het al zo zwaar heeft gehad en nu de adem wordt afgesneden net nu die kon heropleven.”
“Het getuigt van geen enkel inzicht in hoe cinema werkt,” vervolgt hij. “Dit maakt zo veel kapot. Een bioscoop is geen pralinewinkel die je van vandaag op morgen weer heropent. De hele sector werkt een half jaar toe naar de films die volgende week uitkomen.”
Deboes zit met de handen in het haar en denkt zelfs na over extreme stappen. “Dit heeft niks meer te maken met de impact van bioscoopbezoek op besmettingen,” zegt hij. “Dit is niet redelijk.”
“Cinema is een van de weinige plekken waar mensen zo gecontroleerd samen komen,” vervolgt hij. “Hoe gaat deze sluiting het probleem oplossen? Dit maakt alleen maar een sector kapot. Dit is zo respectloos voor cultuur.”
“Ik snap dat er maatregelen moesten komen,” voegt hij eraan toe. “We konden bijvoorbeeld zakken naar vijftig procent bezetting. Maar sluiting? Ik speel met het idee om dit gewoon te weigeren. Dan moet de politie ons maar komen sluiten.”
De Federatie van Cinema’s van België (FCB) is eveneens woedend. “Dit is wraakroepend,” zegt Thierry Laermans van de FCB aan De Standaard. “Er is geen enkele wetenschappelijke basis om opnieuw de culturele sector te slachtofferen.”
“De bioscoop is veiliger dan cafés, restaurants, de trein, het vliegtuig…,” vervolgt hij “Deze beslissing is dan ook totaal arbitrair. En dat net in de belangrijkste periode van het jaar.”
“Wij vragen al heel lang dringende financiële hulp,” voegt hij eraan toe. “In 2022 zullen er bioscopen zijn die gewoon niet meer opengaan. Dit gaat voor sommige bioscopen het einde zijn. Dat klinkt dramatisch, maar dat is het ook.”
Op sociale media reageren verschillende figuren uit de Vlaamse filmwereld verbolgen op de sluiting van de bioscopen, waaronder Bittersweet Sixteen-regisseuse Lien Willaert en -acteur Sven De Ridder, regisseurs Michael R. Roskam en Bert Scholiers (Charlie en Hannah gaan uit) en Film Fest Gent-programmator Wim De Witte.
Ondertussen heeft de Vlaamse minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon op Twitter zijn medeleven met de cultuursector betuigd. “De omikronvariant verplicht ons extra preventieve maatregelen te nemen,” tweet hij.
“We kunnen kerstmis op een normalere manier vieren dan vorig jaar, maar de cultuur- en eventsector wacht een vreselijk eindejaar,” vervolgt hij. “Ik leef erg met de sector mee en beloof hen maximaal te blijven ondersteunen.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Dit bericht op Instagram bekijken
De omikronvariant verplicht ons extra preventieve maatregelen te nemen. We kunnen kerstmis op een normalere manier vieren dan vorig jaar, maar de cultuur- en eventsector wacht een vreselijk eindejaar. Ik leef erg met de sector mee en beloof hen maximaal te blijven ondersteunen.
— Jan Jambon (@JanJambon) December 22, 2021
Bron: VRT NWS, De Standaard