Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.05.2021

Barry Jenkins onthult The Underground Railroad-inspiratiebronnen

door Vertigo

Barry Jenkins’ lovend onthaalde miniserie The Underground Railroad is vanaf 14 mei te zien op Amazon Prime en ondertussen heeft de regisseur zijn inspiratiebronnen voor de reeks opgesomd.

Jenkins liet zich beïnvloeden door Paul Thomas Andersons There Will Be Blood en The Master en baseerde zich voor de body horror-elementen van The Underground Railroad op het werk van David Cronenberg.

Verder zegt Jenkins dat een aflevering die zich in de Amerikaanse staat South Carolina afspeelt door Jordan Peeles Get Out geïnspireerd is, een aflevering in North Carolina door het oeuvre van Alfred Hitchcock en de finale door dat van Claire Denis.

Volgens Jenkins is hij in het algemeen het meest beïnvloed door Wong Kar-wai, onder meer in de manier waarop hij scènes graag langer maakt.

“Ik grijp elke kans om een scène uit te breiden en nieuwe info te onthullen in plaats van naar het volgende shot te knippen,” zegt Jenkins. “Wanneer er in een film geknipt wordt, weet de kijker namelijk dat het verhaal gemanipuleerd wordt.”

“In Chungking Express heeft Wong Kar-wai het over het idee dat cinema uit kleine stukjes tijd bestaat die elk een moment van waarheid bevatten,” vervolgt hij. “Hoe langer je dat moment maakt, hoe echter het wordt.”

Bron: The Playlist