Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.10.2015

Ay Ramon!

door Ewoud Ceulemans

Elk jaar opnieuw wordt er ten huize Ceulemans uitgekeken naar de maanden november en december. Niet omdat we hier koude of donkere wintermaanden afwachten of omdat we zitten af te tellen naar de resem obligatoire familiefeesten die het eindejaar kleuren. Maar wel omdat in de weken voor 6 december Dag Sinterklaas op de buis komt. Een stevige portie zoete jeugdnostalgie, geserveerd in porties van tien minuten.

Nu krijgen we in de aanloop daarvan zelfs een heuse Sinterklaasfilm: een uur en veertig minuten fratsen uit de absurd-poëtische koker van Hugo Matthysen. Alleen steekt de magie van Dag Sinterklaas slechts sporadisch de kop op.

De titelfiguur (Pieter Embrechts) in deze film – met een scenario van Matthysen en de regie van Stijn Coninx – is een Spaanse flamencozanger en boezemvriend van de Sint, die belast wordt met een speciale opdracht: Slecht-Weer-Vandaag, de schimmel van de kindervriend, over land naar Antwerpen brengen, terwijl de Sint (Jan Decleir) en Piet (Frans Van der Aa) met de stoomboot naar de Scheldestad trekken. Alleen blijkt dat moeilijker dan gedacht, omdat de wanhopige Tinkelotje (Evelien Bosmans) van plan is om Ramon in haar theater te laten optreden.

Dat leidt tot een verhaal met erg veel zijsprongen en randfiguren die te pas en te onpas opduiken. De vraag is of de allerkleinsten alle kronkels in Matthysens hersenpan kunnen volgen. Wie niet vertrouwd is met Het Peulengaleis of is opgegroeid met Kulderzipken zal wel vaak met de wenkbrauwen fronsen.

Wie wel fan is van Matthysens absurdistische creaties, zal nu en dan een glimlach niet kunnen onderdrukken. Leuke momenten zijn wanneer een kapitein met een houten been (Warre Borgmans) opduikt of wanneer professor Sintologie Herman Van den Uytleg (Lucas Vanden Eynde) een omslachtige oplossing voor de situatie probeert te bedenken.

Maar zelfs dan neemt het verhaal te veel bokkesprongen om voor de volle speelduur te blijven boeien, en de zachte maar grappige vriendschapsband die de verhouding tussen Zwarte Piet en Sinterklaas zo kenmerkt, blijft in Ay Ramon! te vaak onderbelicht. Dus ook al kondigt een langspeelfilm dit jaar de intrede van de Sint al eind oktober aan, toch zitten we ten huize Ceulemans nog af te tellen naar het moment dat Dag Sinterklaas weer op de buis komt.

>>KLAP

Ay Ramon! mikt natuurlijk op de allerkleinsten, maar fans van het werk van Hugo Matthysen – zowel van zijn muziekgroep De Bomen als van tv-programma het Peulengaleis – komen ook aan hun trekken. Een 21ste-eeuwse update van het Sinterklaasverhaal, met een absurd kantje.

Regie Stijn Coninx
Cast Jan Decleir, Pieter Embrechts, Frans Van der Aa
Speelduur 1u45
Vanaf 28 oktober in de bioscoop

@Ewoud51