Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.10.2015

The Lobster

door Niels Putman

Geen genade voor singles in de dystopische wereld van de Griekse cineast Yorgos Lanthimos. Net zoals in zijn vorige films – het patriarchale, maar waanzinnige Dogtooth en het zwart-komische, maar deels onvatbare Alps – zoekt hij het absurde op om er een kritische kijk op onze huidige samenleving uit te puren. Ook in dit Engelstalig debuut steekt de regisseur die stokpaardjes niet onder stoelen of banken en levert hij een film af die toegankelijker is dan zijn Griekse Weird Wave-prenten.

Met een bierbuikje, bril en knullig snorretje is Colin Farrell haast onherkenbaar als Dave, wiens weduwenaarsbestaan hem naar Het Hotel leidt. Dat Hotel is een instituut voor alleenstaanden. Je krijgt er 45 dagen om een nieuwe partner te vinden. Wie daar niet in slaagt, wordt genadeloos herschapen in een dier naar keuze en gedropt in het omliggende bos.

The Lobster staat bol van geestige vondsten. Verwacht je echter niet aan een banale billenkletser. Daarvoor is het scenario te ingenieus en de uitvoering te fijnzinnig. Ben Wishaw, John C. Reilly, Rachel Weisz en muse Angeliki Papoulia slagen er stuk voor stuk in om kwikke komische timing te mengen met een goed gevoel voor tragiek. Farrell was zelden beter en vraagt bovendien genadeloos om medeleven. De tragikomische dualiteit die onder elke scène schuilt, vat hij samen in één moeiteloze blik.

Lanthimos gaat op zoek naar het melancholische in z’n maatschappijkritiek. In zijn queeste die de regels van de aantrekking in vraag stelt, ontdekt hij een droevige eerlijkheid in liefde en een rijke nostalgie in eenzaamheid. Tussen de atypische kronkels en het gelach door, laat de regisseur het mijmeren meer dan toe.

De pseudo-romantiek van de regisseur wordt in een strak gevisualiseerde en netjes gestructureerde parel opgevoerd. Het laatste halfuur mag dan iets minder pit bevatten dan alles wat voorafgaat, het neemt niet weg dat The Lobster – niet voor niets Juryprijs-winnaar in Cannes dit jaar – één van de scherpzinnigste satires in lange tijd is.

>> KLAP

Meester van de Griekse Weird Wave Yorgos Lanthimos leent de absurditeit en droogkomische noten uit zijn eerdere films Dogtooth & Alps en boetseert een tragikomische satire voor de Tinder-generatie. Een heerlijke Colin Farrell leidt de verbluffende cast in deze prent die zowel doet lachen als filosoferen.

Regie Yorgos Lanthimos
Cast Colin Farrell, Rachel Weisz, Ben Wishaw
Speelduur 1u58
Vanaf 28 oktober in de bioscoop

@NielsPutman