Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.09.2021

Andrew Garfield openhartig over slopende The Social Network-shoot

door Vertigo

Andrew Garfield speelde Facebook-medeoprichter Eduardo Saverin in The Social Network en heeft teruggeblikt op een scène waarvan regisseur David Fincher 40 takes draaide.

Het gaat om het moment waarop Saverin heeft ontdekt dat zijn aandeel in Facebook aanzienlijk is verkleind en Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) daarover razend confronteert en zijn laptop kapot slaat.

“Dat was een verdomd lange dag,” zegt Garfield, maar voegt eraan toe dat Fincher hem aanmoedigde als een goede vader. “Hij zei: ‘Ik weet dat ik je ga vragen om deze scène verschillende keren te spelen en dat je hees en doodop zal zijn. Ik weet dat je me zal haten, maar dat geeft niet. Het eindresultaat zal namelijk perfect zijn.'”

“Na 35 of 40 takes zat ik afgemat op de grond,” vervolgt Garfield. “Ik dacht dat we nog 10 takes zouden draaien, maar toen kwam David naar me toe. Hij trok me recht, schudde me de hand en zei: ‘Volgende scène’. Dat was een prachtig moment en een prachtige dag.”

Fincher staat erom bekend dat hij tientallen takes van één scène draait. Volgens Garfield wil hij op die manier zijn acteurs doen vergeten dat ze gefilmd worden. “Plots ben je niet meer aan het acteren, maar ontstaat er een puurheid, een kwetsbaarheid en een openheid,” zegt hij.

Bron: IndieWire