Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.02.2021

Amerikaanse bioscoopuitbaters gekant tegen mogelijke verhoging minimumloon

door Vertigo

In de VS ligt een wetsvoorstel op tafel om het minimumloon tegen 2025 van 7,25 dollar naar 15 dollar per uur te verhogen. Daar zijn sommige bioscoopuitbaters niet mee opgezet.

De bioscoopsector hangt namelijk in grote mate af van parttime werknemers die een minimumloon krijgen. Vooral uitbaters van kleinere bioscopen zijn bang dat het door de hogere loonkosten moeilijker zal worden om winst te maken.

“Een verhoging van het minimumloon zou ons de das omdoen,” zegt de Texaanse bioscoopuitbater Byron Berkley. “Ter compensatie zouden we de prijzen van tickets, snacks en drank moeten verhogen, maar dan kunnen we niet verwachten dat de klanten blijven komen. Het zou rampzalig zijn.”

Voorzitter Russell Allen van de bioscoopketen Allen Theatres in New Mexico vreest dat een verhoging van het minimumloon ervoor zal zorgen dat er meer concurrentie is voor laagdrempelige jobs, waardoor mensen zonder professionele vaardigheden geen werk zullen vinden.

“We bewijzen jonge, onopgeleide werknemers geen dienst door hen van de arbeidsmarkt te weren,” zegt Allen. “We hebben al zestienjarigen aangenomen die niet wisten wat een bezem was, laat staan hoe ze hem moesten gebruiken.”

De Amerikaanse National Association of Theatre Owners heeft voorlopig niet gereageerd op de mogelijke loonsverhoging, maar verzette zich in het verleden hardnekkig tegen gelijkaardige wetsvoorstellen.

Bron: Variety

Lees meer over: