Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.11.2014

Alleluia

door Vertigo

Weet je nog dat online dating ooit iets beangstigend had en het idee van ware liefde vinden via een simpele muisklik menig wenkbrauw deed fronsen? Die jaren zijn – gelukkig – voorbij, maar Fabrice Du Welz’ psychoseksuele thriller Alleluia wijst opnieuw op de sinistere zijde van virtuele passie en genegenheid.

Centraal staat de wilde romance tussen Gloria en Michel, twee eenzame harten die mekaar op een datingsite leren kennen. In eerste instantie lijkt hun liefde een kort leven beschoren, maar zodra ze beseffen dat ze samen sterker zijn dan alleen, kiezen ze voor een leven vol verleiding, oplichterij en moord dat Bonnie en Clyde groen zou maken van jaloezie.

“Meer van hetzelfde, maar dan helemaal anders.” Dat is de leuze die de Belgische regisseur Fabrice Du Welz op een button mag zetten en op zijn overjas mag spelden. Exact tien jaar na zijn grimmige debuutfilm Calvaire breidt hij met Alleluia een langverwacht tweede luik aan zijn Ardennentrilogie die gekenmerkt wordt door obscure figuren in een macaber Waals decor.

Op dramatisch vlak verkent Du Welz niet alle hoeken van het romantisch terrein en de film dreigt al snel uit te monden in een inhoudsloos sardonisch bloedbad, maar dankzij een groezelige regie en innemend acteerwerk van zowel Laurent Lucas als van Almodovàr-coryfee Lola Dueñas weet Alleluia toch verschillende snaren te raken.

Wat start als een date gone wrong mondt uit in een duivelse parabel waarin de vicieuze cirkel van verleiding, jaloezie en dood als steunpilaar dient.

>> KLAP

Afhankelijkheid was zelden zo verontrustend. Cultklassieker The Honeymoon Killers krijgt met Alleluia een update voor de generatie die online romantiek tot norm verheven heeft. Alsof Catfish niet waarschuwend genoeg was.

Regie Fabrice Du Welz
Cast Laurent Lucas, Lola Dueñas
Speelduur 1u33
Vanaf 12 november in de bioscoop

@TomRouvrois