Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.03.2021

Alle Golden Globes 2021-hoogtepunten op een rij

door Vertigo

De 78e Golden Globes-uitreiking werd gepresenteerd door actrices Tina Fey en Amy Poehler, die in hun openingsmonoloog onder meer de draak staken met social distancing. Door de coronacrisis presenteerde Fey namelijk vanuit New York en Poehler vanuit Los Angeles.

Verder was de ceremonie goed voor verschillende historische momenten. Zo werd Chloé Zhao’s Nomadland de eerste film van een vrouwelijke regisseur die de Golden Globe voor Beste Film – Drama won.

Nomadland schreef ook geschiedenis toen Zhao als eerste Aziatische vrouw de Golden Globe voor Beste Regisseur won. Bovendien werd de award nog maar één keer eerder door een vrouw gewonnen, namelijk door Barbra Streisand voor Yentl in 1983.

Verder won Andra Day (The United States vs. Billie Holiday) als eerste zwarte actrice sinds Whoopi Goldberg (The Color Purple) in 1986 de Golden Globe voor Beste Actrice – Drama. Day is ook nog maar de tweede zwarte actrice die de award in de wacht sleept.

Andere hoogtepunten van de ceremonie waren de overwinningen van Borat Subsequent Moviefilm in de categorieën Beste Film – Musical of Komedie en Beste Acteur – Musical of Komedie (Sacha Baron Cohen).

In zijn speeches bedankte Cohen zijn ’tegenspeler’ Rudy Giuliani, de advocaat van Donald Trump die in de Borat-sequel in zijn hemd wordt gezet. Verder grapte hij dat Trump de winnaar in de categorie Beste Acteur – Musical of Komedie betwistte.

Chadwick Boseman won dan weer postuum Beste Acteur – Drama voor zijn laatste filmrol in Ma Rainey’s Black Bottom. Bosemans weduwe Taylor Simone Ledward nam de award in ontvangst.

“Chadwick zou iets moois en inspirerends hebben gezegd en het stemmetje in ons hoofd hebben versterkt dat ons aanmoedigt, zegt dat we moeten doorzetten en ons herinnert aan wat we op dit moment in de geschiedenis zouden moeten doen,” zei Ledward.

De ontvangstspeech van Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah) voor Beste Acteur in een Bijrol werd gehinderd door technische problemen.

Tot slot kreeg Jane Fonda de Cecil B. DeMille Award voor haar oeuvre. In haar speech deed Fonda een oproep voor meer gelijkheid en diversiteit in de filmsector.

Ze richtte zich daarbij tot de Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes die onder vuur ligt omdat ze geen zwarte leden heeft.

“Laten we er allemaal, inclusief de organisaties die beslissen wie wordt aangenomen, welke films er worden gemaakt en wie er awards wint, voor zorgen dat iedereen de kans krijgt om gezien en gehoord te worden,” zei Fonda.

Bron: IndieWire, EW, EW, EW, EW, EW, Variety, EW