Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.12.2017

Adoptiedochter Woody Allen wil dat Hollywood de regisseur eindelijk laat vallen

door Vertigo

Dylan Farrow, de adoptiedochter van Woody Allen en de zus van Weinstein-onthulling-journalist Ronan Farrow, zegt al jaren dat de filmmaker haar seksueel misbruikte toen ze zeven was. Nu richt ze zich in een vlammende brief tot Hollywood, waar men zelfs in #MeToo-tijden blijft samenwerken met de cineast.

Ze begint haar betoog met haar eigen ervaringen: “Toen ik zeven jaar was, nam Allen mij mee naar de zolder en randde hij mij aan. Dat vertelde ik toen aan de autoriteiten en dat doe ik twintig jaar later nog. Hoewel de rechter hem geen voogdij over mij wou geven, koos de aanklager ervoor om Allen niet te vervolgen. Zijn opmerkelijke redenering was dat dit mij zou schaden.”

Daarna richt Farrow haar pijlen op Hollywood: “We bevinden ons middenin een revolutie, maar die is selectief. Waarom worden producenten als Harvey Weinstein geboycot, maar kan Allen een miljoenendeal sluiten met Amazon Studios? Er wordt heel bewust vaag over gedaan. Sterren blijven meespelen in zijn films en journalisten ontwijken het onderwerp.”

Farrow gaf ook de actrices Kate Winslet en Blake Lively en regisseuse Greta Gerwig een veeg uit de pan. Zij spraken zich uit tegen Weinstein, maar ontweken vragen over Allen.

Ze bedankte daarnaast de actrices die geen blad voor de mond namen: “Het betekende heel veel voor mij toen Ellen Page zei dat ze spijt had van haar samenwerking met Allen en toen Jessica Chastain en Susan Sarandon verkondigden dat ze nooit met hem zullen werken.”

“Mensen als Allen blijven verder werken omdat ze machtig zijn én omdat wij er samen voor kiezen om feiten te negeren of ze in twijfel trekken. Het systeem werkte jarenlang in Weinsteins voordeel. Voor Woody Allen werkt het nu nog,” besloot Farrow.

Bron: IndieWire