27.11.2016
Adil El Arbi en Bilall Fallah regisseren kortfilm in Hoogstraten
Op 1 december 2016 starten in en rond Hoogstraten de opnames van ‘#’, een kortfilm over het kwalijke fenomeen van ‘catfishing’ op sociale media zoals onder andere Facebook. Deze kortfilm, geschreven door jeugdauteur Dirk Bracke (Black), naar een verhaal bedacht door tieners Charlotte Verhoeven, Kato Putcuijps, Juliette Hofstede, Catherine Peeraer en Silvana Smits, haalde al her en der al de kranten en andere media, mede doordat niemand minder dan de immer sympathieke cineasten Adil El Arbi en Bilall Fallah (Image, Black) de regie van de kortfilm op zich zullen nemen. De locaties zijn afgetoetst, de acteurs staan paraat en de productie draait op volle toeren. Maar hoe begon het nu allemaal?
HOE HET ALLEMAAL BEGON
Een kleine 2 jaar geleden zijn Hilde Van Tigchelt, Idelette Folkersma en Marleen Verbruggen een project begonnen onder de koepel van VZW Stokpaardje. Hun doel was/is om vaak kwetsbare jongeren ‘empowerment’ te geven in deze toch wel snel bewegende moderne maatschappij. Zij wilden graag een project voor jongeren door jongeren. Deze weten immers het beste wat er bij hun leeftijdsgenoten leeft.
Jeugdauteur Dirk Bracke werd uitgenodigd voor een workshop, samen met een aantal jongeren. Tijdens deze workshop kwam het thema ‘catfishing’ (ofte: het aanmaken van een vals profiel op Facebook of andere sociale media, met als doel om vaak kwalijke romantische relaties aan te gaan) naar boven. Een fenomeen waar veel tieners mee te maken krijgen maar waar vreemd genoeg nog een groot taboe rond hangt. Jongeren die hier mee te maken krijgen schamen zich vaak heel erg en praten er niet met hun ouders of vrienden over, met alle gevolgen vandien.
Na enkele workshops, onder de bezielende leiding van Dirk Bracke, was er een verhaal geboren rond dit thema met als plaats delict Hoogstraten. In een nagesprek met de vijf tieners Charlotte Verhoeven, Kato Putcuijps, Juliette Hofstede, Catherine Peeraer en Silvana Smits is dan het idee ontstaan om van dit verhaal een kortfilm te maken omdat het medium film, veel meer dan een geschreven verhaal, indruk maakt bij de moderne jongeren.
Het was rond dezelfde tijd dat “Black” van Dirk Bracke verfilmd werd door Adil El Arbi en Bilall Fallah, twee cineasten die eveneens perfect aanvoelen wat er onder de jeugd leeft en speelt. Dirk sprak hen over dit project en de heren hun interesse was nagenoeg direct gewekt. Tijdens een lunch in Antwerpen samen met Dirk, Adil en de vijf meisjes was het snel beklonken, de (kort)film zou er komen.
VZW Stokpaardje diende heel het project in bij de Rode Neuzenactie van MEDIALAAN, alwaar het ook op de nodige steun kon rekenen, waardoor het nodige budget voorhanden kwam om daadwerkelijk in productie te gaan.
Aanvankelijk was productiehuis A Team Productions, het productiehuis achter zowel “Image” als “Black”, betrokken bij dit project, maar door hun te drukke agenda vol ambitieuze langspelers, werd het project doorgegeven aan het gelijkgestemde Skladanowsky, het productiehuis van Kevin Hoed en Steve De Roover, en bekend van kortfilms zoals “Un Homme Bien”, “Bleu”, “The Barrier of Silence” alsook documentaires als “Forgotten Scares”. De twee waren meteen te vinden voor dit thema en namen het ambitieuze project onder hun vleugels.
Op 27 juni werd er in Hoogstraten een heuse casting georganiseerd door Hakuna Casting, in samenwerking met Skladanowsky. Jongeren vanuit alle hoeken van Vlaanderen kwamen afgezakt, uiteindelijk werden er 4 jongeren (3 meisjes en 1 jongen) weerhouden om te acteren in de kortfilm.
#
Het moeilijkste was een goede titel vinden voor dit controversiële verhaal. Na wat brainstormen is er gekozen voor ‘#’, een korte en krachtige titel, met simpelweg een symbool dat veelvuldig gebruikt wordt door jongeren in hun dagelijkse communicatie.
In het verhaal maken we kennis met Marie en Chloe, 2 tienervriendinnen. Chloe heeft een relatie met de knappe Anton. Marie maakt op haar beurt online kennis met Kevin, waar ze tot over haar oren verliefd op wordt, zonder hem ook maar ooit te zien. Ze droomt al van een zeer mooie en lange relatie, tot Kevin om naaktfotos vraagt…
De hoofdrollen worden vertolkt door Sara Gracia en Florian Christiaensen. Sara werd bekend dankzij haar rollen in televisiereeksen zoals onder andere “Familie” en “Skilz”, maar ook van haar auditie in VTM’s talentenzoektocht “K3 Zoekt K3”, terwijl Florian menig meisjeshartjes doet sneller slaan op de bühne als theateracteur.
DOEL VAN #
Sowieso is het de bedoeling deze kortfilm te gebruiken als sensibilisering voor de jongeren: om op te letten wat ze met wie online allemaal zeggen/doen. Er zijn reeds gesprekken met scholengroepen in Hoogstraten gaande om deze kortfilm aan een lessenpakket te koppelen. Hopelijk kan dit uitgebreid worden naar de rest van Vlaanderen. Daarnaast willen we natuurlijk ook dat ‘#’ een zo groot mogelijk publiek bereikt en zullen we deze kortfilm zeker inzenden naar allerlei nationale en internationale kortfilmfestivals, ook om op die manier de nodige aandacht voor dit onderwerp te krijgen.
Voorlopig gaan we uit van een releasedatum rond Pasen 2017.
EEN ADIL EL ARBI EN BILALL FALLAH KORTFILM
‘#’ wordt net als hun gevierde eerste kortfilms en uiteraard “Image” en “Black”, een echte Adil en Bilall film, die geen blad voor de mond neemt en waar de twee gevierde Belgische cineasten, alsook auteur Dirk Bracke, volledig achterstaan. Ongeacht de inmense drukte van hun agenda door de voorbereidingen van hun nieuwe langspeelfilm “Patser” en hun recente avonturen in Hollywood, zijn de twee filmmakers van begin tot eind met veel enthousiasme betrokken bij deze kortfilm. Het is een verhaal dat immers verteld moet worden, ongeacht de heersende taboes rond het fenomeen ‘catfishing’. Het is een kortfilm die ogen dient te openen bij ouders én jongeren, dit zonder een belerend vingertje; en hier en daar zelfs zal shockeren. De opames starten 1 december in Hoogstraten tot en met 4 december 2016.
Bron: Skladanowsky