Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.12.2021

New Yorker-profiel Succession-acteur Jeremy Strong lokt meerdere reacties uit

door Vertigo

Jessica Chastain nam het onlangs op voor haar Zero Dark Thirty– en Molly’s Game-tegenspeler Jeremy Strong nadat hij in een stuk van Michael Schulman uit The New Yorker leek afgeschilderd te worden als een acteur die zichzelf te serieus neemt.

Nu heeft Chastain op verzoek van Aaron Sorkin een brief gedeeld, waarin ook hij Strong verdedigt. De scenarist-regisseur werkte samen met Strong aan Molly’s Game en The Trial of the Chicago 7 en werd geïnterviewd voor Schulmans stuk. De journalist stelde Sorkin vijf vragen, maar gebruikte slechts twee van zijn antwoorden.

De eerste vraag ging over de betogingsscènes tegen de Vietnamoorlog in The Trial of the Chicago 7, waarin Strong een van zeven mensen speelde die werden beticht van aanzetting tot rellen.

Sorkin zei tegen Schulman dat Strong vroeg om echt met traangas bestookt worden, wat de regisseur weigerde omdat hij de rest van de 270-koppige cast en crew niet wilde raken.

“Laat me duidelijk zijn,” voegt de regisseur er in zijn brief aan toe. “Jeremy zou nooit suggereren om een castlid, crewlid of om het even wie in gevaar te brengen. Hij vermeldde zijn idee terloops en ik vertelde dat verhaal om aan te tonen hoe toegewijd hij is.”

Ten tweede polste Schulman naar de rechtbankscènes in de film en Strongs gewoonte om in navolging van zijn personage grappen uit te halen met zijn tegenspeler Frank Langella, die de rechter vertolkte. Zo plaatste Strong naar eigen zeggen een scheetmachine achter Langella’s stoel.

“Nu en dan zei ik: ‘Geweldig. Laten we dat nog eens doen. Jeremy, probeer deze keer misschien geen kazoo te spelen middenin Frank Langella’s monoloog.'” reageerde Sorkin.

“Jeremy zou nooit overwegen om een andere acteur respectloos te behandelen, laat staan Frank Langella,” schrijft de regisseur. “Frank zelf zou zeggen dat hij zijn tegenspelers aanmoedigde om hem te irriteren.”

Een van Sorkins citaten die het New Yorker-stuk niet haalde luidt: “Jeremy is niet gek. Hij eist niet dat hij bij de naam van zijn personage wordt genoemd. Hij bereidt zich echter voor zodat hij al aan het acteren is wanneer de regisseur ‘actie’ roept.”

“Jeremy Strong is een geweldige acteur en collega,” besluit Sorkin zijn brief. “Er is geen scenarist, regisseur of producent op aarde die de kans om met hem samen te werken niet zou grijpen.”

Adam McKay, die met Strong samenwerkte aan The Big Short en ook met Schulman praatte, sluit zich aan bij Sorkin. “Jeremy is niet alleen een geweldige kerel, maar ook een briljante acteur die gecast werd in Succession omwille van de passie die de journalist van The New Yorker bespot.”

Ondertussen heeft The New Yorker het stuk verdedigd. “Het is een genuanceerd, veelzijdig portret van een extreem toegewijde acteur,” zegt een woordvoerder. “Het heeft uiteenlopende reacties uitgelokt en velen zeggen dat ze door het te lezen nog meer onder de indruk zijn van Jeremy Strongs artistiek talent.”

Bron: Deadline