Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.09.2021

Aaron Sorkin veroordeelt wangedrag The Social Network-producent Scott Rudin

door Vertigo

Aaron Sorkin heeft gereageerd op de beschuldigingen van wangedrag tegen producent Scott Rudin, met wie hij als scenarist samenwerkte aan onder meer The Social Network, Moneyball en Steve Jobs. Hij werd onlangs door een aantal ex-medewerkers van misbruik beticht.

Naar aanleiding van de aantijgingen trok Rudin zich uit een aantal projecten terug, waaronder Joel Coens The Tragedy of Macbeth, en Sorkin vindt dat hij zijn verdiende loon heeft gekregen.

De scenarist voegt eraan toe dat hij pas nu reageert omdat Rudin al gestraft is en hij het nut niet inziet van hem nog dieper in de afgrond te duwen. “Ik denk ook niet dat er iemand baat bij zou gehad hebben als iets zei, behalve ikzelf,” vervolgt hij. “Het leek me verkeerd om me zomaar even bij de ‘good guys‘ aan te sluiten.”

Rudins wangedrag kwam aan het licht door een stuk van de entertainmentnieuwssite The Hollywood Reporter en Sorkin vertelt dat hij wel iets zou ondernomen hebben als daar geen gevolg aan werd gegeven.

“Dat is echter niet gebeurd en de gevolgen waren snel voelbaar,” zegt hij. “Scott Rudin heeft bovendien ook min of meer de maximumstraf gekregen voor dit soort wangedrag.”

Sorkin gaat ook in tegen het idee dat iedereen in Hollywood op de hoogte was van Rudins wangedrag. Zelf wist de scenarist van niets en kent hij ook niemand die het wel wist.

“Ik heb de voorbije twaalf jaar wel verhalen over Scott Rudins extreme pestgedrag gehoord,” zegt Sorkin. “Het leken wel scènes uit The Devil Wears Prada, maar er kwam geen geweld bij kijken. Als ik had geweten dat het er in de werkelijkheid wel gewelddadig aan toeging, had ik dat absoluut niet getolereerd.”

Het stuk in The Hollywood Reporter was hoe dan ook pijnlijk voor Sorkin om te lezen. “Het is namelijk vrij waarschijnlijk dat sommige van Rudins assistenten door hem werden mishandeld terwijl ze aan een project werkten dat ik had geschreven,” zegt hij.

“Ik nam het persoonlijk op,” vervolgt hij. “Of het nu om een filmset, een repetitieruimte van een toneelstuk of een tv-reeks gaat, het is belangrijk dat er een goede sfeer heerst. Ik ben heel trots op het feit dat ik omgevingen creëer waarin mensen graag werken en het gevoel krijgen dat ze iets hebben gemaakt en deel zijn van een familie.”

Bron: THR