Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.03.2023

Wolf: Nederlandse documentaire op het niveau van Onze natuur (recensie)

door Chris Craps

150 jaar geleden verdween de wolf uit de Lage Landen. Wie de actualiteit een beetje volgt, weet echter dat het dier intussen al een tijdje terug is en soms voor problemen zorgt. De wolf als angstaanjagend beest is echter een beeld dat enkel thuishoort in sprookjes. Deze uitstekende documentaire van de Nederlander Cees van Kempen biedt de unieke kans om het negatieve imago van het dier de wereld uit te helpen.

Wolf schetst de levensloop van een Canis lupus die geboren wordt in een bos in Polen. Hij verkent de wereld en leert jagen. Als volwassene verlaat het dier de roedel om een eigen territorium te zoeken. Het wijkt uit naar het westen en na een zeer lange tocht bereikt het de Veluwe in Nederland. Dat de mens daar niets van merkt, vertelt veel over hoe verborgen een wolf leeft.

Van Kempen en zijn ploeg hebben vier jaar met een monnikengeduld filmmateriaal verzameld en het resultaat is best indrukwekkend. De beelden zijn misschien niet zo geësthetiseerd als die van Onze natuur, maar toch wel uniek. Alleen al daardoor is Wolf een flinke aanrader.

Voor de Vlaamse voice-over stond bioloog Dirk Draulans in. Hij mag dan geen vertrouwde stem zijn in documentaires, hij weet in tegenstelling tot de meeste narrators tenminste waarover hij het heeft. De commentaar richt zich vooral tot kinderen, maar wordt gelukkig nooit infantiel en is informatief genoeg om ook volwassenen iets bij te brengen over dit unieke dier.

Klap

De Nederlandse cineast Cees van Kempen lag meer dan duizend dagen lang in de bossen verscholen om de zoektocht van een wolf naar een territorium in beeld te brengen. Een must voor de fans van Onze natuur.

Regie Cees van Kempen
Cast een wolvenroedel
Speelduur 1u30
Vanaf 1 maart in de bioscoop

Lees meer over: