Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.12.2021

Brusselse en Waalse bioscopen blijven rebelleren, Vlaamse cinema’s wachten overleg af

door Vertigo

In Brussel en Wallonië waren ook op maandag 27 december verschillende bioscopen en theaterzalen open, één dag nadat ze eigenlijk de deuren moesten sluiten.

“We zijn absoluut niet tegen vaccins of de gezondheidsmaatregelen, integendeel zelfs,” zegt Eric Franssen, de uitbater van Cinema Palace in Brussel, aan De Standaard. “Maar de logica achter deze verplichte sluiting vatten we niet.”

Franssen vreest voor een boete, maar neemt het risico erbij. “Het is financieel zo al moeilijk,” zegt hij. “Maar op een gegeven moment moet je tonen waar je voor staat.”

Nico Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie Lokale Politie, voorspelt dat er binnenkort een einde komt aan de burgerlijke ongehoorzaamheid van de Brusselse en Waalse bioscopen.

“Eens we effectief gaan handhaven en er een paar zaken gesloten worden, zal het snel gedaan zijn,” zegt hij en voegt eraan toe dat het overlegcomité de sluiting van de cultuursector niet genoeg heeft gemotiveerd, waardoor er onbegrip heerst.

“Wij staan dicht bij de burger, maar moeten nu plots optreden tégen die burger, voor een maatregel die men niet begrijpt,” zegt hij.

“De politiek heeft de verantwoordelijkheid om dit soort maatregelen goed uit te leggen en te duiden om iedereen mee te krijgen,” vervolgt hij.

“Tot nu hebben we altijd gerekend op de verantwoordelijkheid van de betrokken sectoren en dan inspecties gedaan. Dat is lastig als de sector tegen is. Er zou heel wat gedoe vermeden zijn als men dit van in het begin goed had uitgelegd.”

Ook in politieke kringen stuit de sluiting van de cultuursector op onbegrip. Zo vindt PS-voorzitter Paul Magnette dat het overlegcomité zich ‘collectief vergist’ heeft.

“Ik begrijp de kritiek van de culturele wereld en ben het er volledig mee eens,” zegt hij en geeft toe dat er geen specifieke reden is waarom de cultuursector moet sluiten, maar dat de beslissing kadert binnen het verbod op alle binnenevenementen.

“We hadden dat kunnen voorkomen als de minister van Cultuur op basis van criteria als ventilatie, maskergebruik en coronapas een certificaat had ingevoerd waarmee culturele instellingen hadden kunnen voortwerken,” zegt Magnette.

Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose van Open VLD gaat evenmin akkoord met de nieuwe maatregel en betoogde mee op 26 december.

“Hier is iets gebeurd wat noch ik, noch de mensen die ik spreek op straat begrijpen,” zegt ze. “Dan moet je duidelijk een signaal durven te geven. Als mensen de regels niet legitiem vinden, dan denk ik dat we echt problemen krijgen.”

Hoewel ze de acties van hun Franstalige collega’s steunen en op 26 december samen met hen betoogden, blijven de Vlaamse cultuurhuizen ondertussen dicht.

Volgens Laurence Hottart van Les Grignoux, de eerste Belgische bioscoopgroep die besliste om zich niet aan de sluiting te houden, is er een verschil in protestcultuur tussen Vlamingen en Franstaligen.

“Het is geen toeval dat de hele actie uitgerekend in Luik begon,” zegt Hottart. “Zeker in Luik is er een lange traditie van protest en strijd. Maar ook in Namen, wat toch een rustig, wat bourgeois stadje is, kregen we veel steunbetuigingen.”

Koen Monserez van Cinema ZED in Leuven benadrukt dat de cultuursector ook in Vlaanderen heel veel steun krijgt van de bevolking.

“Sommige bioscopen vreesden dat men die sympathie kon verliezen door tegen de maatregelen in te gaan,” zegt Monserez. “Maar wij hadden onze beste kerstdag ooit.”

Wat Katelijne Meeusen van het Kaaitheater in Brussel betreft, is er in Vlaanderen minder afstand tussen de cultuursector en de politiek dan in Wallonië, waardoor er sneller tot overleg wordt overgegaan.

“Aan Franstalige kant ontbreekt dat korte lijntje en gaat men dus sneller over tot actie,” zegt Meeusen. “Ondanks de boosheid, die ook bij ons groot is, blijft de bereidheid om het uit te leggen en om te overleggen.”

Zo zit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op 28 december samen met de cultuursector. “Wij wachten liever dat overleg af,” zegt Alexander Vandeputte van de bioscoopgroep Lumière.

“Het is belangrijker om structurele maatregelen te krijgen dan nu als een Don Quixote te strijden tegen windmolens,” vervolgt hij.

Ook Michaël De Cock, de directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, kijkt uit naar het overleg met Vandenbroucke.

“Wij gaan luisteren naar de minister en zien of hij het signaal van afgelopen zondag gezien en begrepen heeft,” zegt De Cock. “En of hij ook de politieke reacties gehoord heeft.”

“Ondertussen zijn er in elke politieke partij mensen die zeggen dat dit niet ok is, ook bij partijen die mee aan tafel zaten van het overlegcomité,” vervolgt hij.

“Onze sector wordt onrechtmatig behandeld. We verwachten dat de sluiting van de theaterzalen, concerzalen en bioscopen herzien wordt en dat we weer kunnen werken voor een publiek.”

Arne Brinckman, de woordvoerder van Vandenbroucke, laat echter weten dan men geen drastische beslissingen moet verwachten. “Er zal geen datum in het vooruitzicht worden gesteld voor een heropening,” zegt hij. “Zeker niet.”

“Er zal gesproken worden over de manier waarop er heropend kan worden, eens de cijfers dat toelaten, dat wel,” vervolgt hij.

Vandenbroucke overweegt onder meer om de Covid Infrastructure Risk Model-methode opnieuw in te voeren, waarbij het aantal toegelaten bezoekers per zaal gebaseerd wordt op de totale capaciteit, hoeveel uitgangen er zijn en welk verluchtingssysteem er gehanteerd wordt.

Hoe dan ook zal een heropening pas aan de orde zijn wanneer het aantal coronabesmettingen is gedaald en er een nieuw overlegcomité heeft plaatsgevonden. Door de opmars van de omikronvariant lijkt het er alvast niet op dat de cijfers snel gaan dalen.

Bron: De Standaard, De Standaard, VRT NWS