Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.12.2021

Belgische cultuursector reageert gemengd na overleg met Vandenbroucke

door Vertigo

Na de beslissing van het overlegcomité om alle bioscopen en theaterzalen tot 28 januari te sluiten heeft de Belgische cultuursector samengezeten met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke voor een overleg.

Volgens zijn kabinet zal Vandenbroucke ‘voorstellen om op zeer korte termijn het Overlegcomité te laten beslissen over een minimale sokkel voor culturele activiteiten en events met zittend publiek die binnen doorgaan, zoals theaterzalen, concertzalen, culturele centra en bioscopen, en een stappenplan dat daarvan vertrekt’.

Dat alles echter ‘op voorwaarde dat de epidemie beheersbaar blijkt en geen overbelasting van de zorg verwacht wordt’. Ondertussen doet Vandenbroucke een oproep voor steunmaatregelen.

Een nieuw overleg is gepland voor dinsdag 4 januari. “Het Overlegcomité kan dan in de daaropvolgende dagen, wanneer de epidemiologische situatie het toelaat en met het oog op een reëel perspectief nieuwe beslissingen nemen,” zegt het kabinet van de minister.

De cultuursector laat in een persbericht weten dat hij tevreden is met het overleg en dat er nog steeds eensgezinsheid heerst aan Nederlands- en Franstalige kant. Verder wordt er gehoopt dat het stappenplan concreet wordt ingevuld.

In elk geval zou het plan berusten op vier pijlers: beperking van het aantal bezoekers per zaal afhankelijk van de capaciteit, het Covid Safe Ticket, verluchting en mondmaskers.

Anderen reageren verontwaardigd.  “We hebben geen perspectief gekregen, er is geen rechtzetting van de maatregelen gekomen,” zegt Philip Cleyens van Cinema Albert Dendermonde aan De Morgen. “Ik vind dat choquerend.”

Of er Vlaamse bioscopen in navolging van de Brusselse en Waalse tot protestacties overgaan, is onduidelijk.  “Wij gaan zo meteen overleggen met onze collega’s, maar heel wat bioscopen zijn al benaderd door de lokale overheden, die te kennen geven dat een opening niet toegelaten zal worden,” zegt Cleyens.

“Er zouden geen boetes uitgedeeld worden, maar de bioscoop zou meteen weer gesloten worden,” vervolgt hij. “Wij weten het even niet meer.”

Een aantal, vooral Franstalige, organisaties die deelnamen aan het overleg blijven alvast rebelleren. Volgens hen weigert Vandenbroucke op hun eisen in te gaan en is het debat over de heropening stopgezet.

“Minister Vandenbroucke wil geen vin bewegen,” zegt Philippe Degeneffe, de voorzitter van de Franstalige Fédération des employeurs des arts de la scène (FEAS). “De theaters zullen verder moeten blijven werken in de illegaliteit.”

Bron: De Morgen, De Standaard, De Morgen

Lees meer over: