16.08.2021
Vlaamse cultuursector eist opheffing coronamatregelen
De Crisiscel Cultuur vraagt in de aanloop naar het overlegcomité van 20 augustus de volledige vrijheid voor het publiek, het personeel en de vrijwilligers van (socio-)culturele activiteiten en evenementen vanaf 1 september.
Nu de vaccinatiegraad het punt bereikt heeft waarop werd beloofd dat alle beperkende maatregelen zouden worden afgeschaft, vraagt de Crisiscel om die belofte – conform het gevoerde overleg met de sector – ook effectief waar te maken.
Vanuit een dringende economische en maatschappelijke noodzaak na 18 maanden gehele of gedeeltelijke sluiting wordt er gepleit om opnieuw te kunnen werken op volledige publiekscapaciteit, zonder social distancing en zonder mondmaskers.
Indien het overlegcomité beslist dat de gezondheidssituatie het alsnog niet toelaat om voor de volledige vrijheid te gaan, dan pleit de Crisiscel voor de uitbreiding van het Covid Safe Ticket naar culturele evenementen die werken voor kleinere publieksgroepen (dus onder de 1500). Wat nu kan voor de grote events moet evenzeer kunnen voor kleinere events en activiteiten.
De Crisiscel onderstreept dat dit een zeer tijdelijke maatregel moet zijn en optioneel. Organisatoren moeten er nog steeds voor kunnen kiezen te werken binnen het huidige kader of met toelating van de lokale overheid (CIRM/CERM) als zij beslissen het Covid Safe Ticket niet toe te passen.
Voor een groot deel van de cultuursector zijn de activiteiten in de huidige omstandigheden nog steeds verlieslatend. De Crisiscel vindt dat er moet kunnen gewerkt worden in rendabele omstandigheden.
Als dat niet kan toegestaan worden, dan eist de cultuursector de verderzetting of heropname van de steunmaatregelen: verlenging tijdelijke werkloosheid corona, (dubbel) overbruggingsrecht, beschermingsmechanismes en de globalisatiepremie.