Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.08.2021

Wordt Native American-stam uit nieuwe Martin Scorsese herenigd door film?

door Vertigo

Standing Bear, het hoofd van de Native American-stam Osage Nation, hoopt dat Martin Scorsese’s Killers of the Flower Moon ervoor zal zorgen dat de Osage zullen terugkeren naar hun oorspronkelijke thuis in Oklahoma.

Killers of the Flower Moon speelt zich af in de jaren twintig van de 20e eeuw en gaat over een reeks moorden op de Osage nadat er olie werd gevonden op hun grondgebied.

“We zijn verdreven naar de verste uithoeken van de wereld, de plekken waar niemand anders wilde wonen,” zegt Standing Bear, die als consulent aan de film meewerkt.

“Tegenwoordig woont de helft van de 23.000 Osage buiten Oklahoma, maar we proberen iedereen terug naar huis te krijgen,” vervolgt hij.

In de periode waarin Killers of the Flower Moon zich afspeelt, werd volgens Standing Bear minstens vijf procent van de Osage vermoord en verloor ruim 50 procent hun rijkdommen.

“Mijn overgrootvader Fred Lookout was toen stamhoofd,” zegt Standing Bear. “Hij huurde bandieten in, mannen die niet aarzelden om te doden, om onze familie te beschermen.”

“Er zijn kwaadaardige plekken en kwaadaardige mensen op de wereld,” vervolgt hij. “De grootste misdaad is medeplichtigheid. Bijna iedereen liet de moorden gebeuren.”

Bron: IndieWire