Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.11.2019

Open brief van docu-maker aan Disney houdt filmwereld in de ban

door Vertigo

Documentairemaker Mark Cousins (The Story of Film: An Odyssey, The Eyes of Orson Wells) heeft in een open brief aan Disney-CEO Bob Iger gepleit om de films van 20th Century Fox beschikbaar te maken voor bioscoopuitbaters.

Sinds de twee studio’s fusioneerden, lijkt het namelijk moeilijker zijn geworden om Fox-titels te vertonen. “All About Eve, The Grapes of Wrath, Die Hard, The Day the Earth Stood Still en With a Song in My Heart, zijn niet alleen van jou, maar behoren tot ons cultureel erfgoed,” schrijft Cousins.

Verder stelt hij voor dat de studio 0,1 procent van zijn winst investeert in filmrestauratie of innovators binnen de filmsector. Volgens hem maakte Disney 8,98 miljard dollar winst in 2017 en 12,6 miljard dollar winst in 2018.

“Een schamele 0,1 procent van je winst is 12,6 miljoen dollar,” schrijft Cousins. “Dat is genoeg om de filmcultuur te veranderen. Als dat te veel gevraagd is, maak er 0,01 procent van. Zouden je aandeelhouders zich met zo’n klein bedrag niet een beetje beter voelen bij de wereld? Ben je het de filmliefhebbers niet verschuldigd?”

Bron: BFI

Lees meer over: