Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.02.2018

Deze les trekt Denis Villeneuve uit Blade Runner 2049

door Vertigo

Vier maanden na de release zit Denis Villeneuve nog steeds verveeld met de teleurstellende box-office van Blade Runner 2049. De sequel was dan wel goed voor vijf Oscarnominaties, toch zal de cineast zich niet snel aan een gelijkaardig project wagen.

“Het zou geen goed idee zijn van mij om nog eens zo’n film te maken,” liet hij onlangs optekenen. “Wanneer je aan een film werkt, leef je in een bubbel. Pas toen hij klaar was, stapte ik daaruit en besefte ik dat we een monster hadden gecreëerd. Ik ga dat niet opnieuw doen.”

De film was inderdaad een financieel “monster”, tijdens de opnames noemde een producent hem zelfs “de duurste arthousefilm ooit”. Bovendien bracht hij met een gigantisch budget van 300 miljoen dollar wereldwijd slechts 260 miljoen dollar op.

De mysterieuze marketingcampagne van Warner Bros. kan daarvan een oorzaak zijn. Aanvankelijk ging Villeneuve ermee akkoord om niets over de plot vrij te geven, maar dat bleek achteraf niet zo’n goed idee te zijn: “Ik werd het beu om de film te moeten promoten met journalisten die hem nog niet hadden kunnen zien. De studio wilde hem even geheim houden als Star Wars en wilde niet dat iemand er iets over wist.”

Bron: IndieWire