Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.01.2019

91e Oscarnominaties: verrassingen en teleurstellingen

door Vertigo

De nominaties voor de 91e Oscars zijn bekendgemaakt en naar jaarlijkse gewoonte waren daar een aantal aangename en minder aangename verrassingen bij.

Marielle Hellers Can You Ever Forgive Me? sleepte bijvoorbeeld geen nominatie in de wacht voor Beste Film, hoewel Melissa McCarthy genomineerd werd voor Beste Actrice en Richard E. Grant voor Beste Mannelijke Bijrol.

De film kreeg ook een nominatie voor Beste Bewerkte Scenario, net als Barry Jenkins’ If Beale Street Could Talk. Die werd genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol (Regina King) en Beste Soundtrack, maar ook niet voor Beste Film.

Voor België was er helemaal geen goed nieuws. Na de uitsluiting van Lukas Dhonts Girl voor Beste Niet-Engelstalige Film werd ook Timothée Chalamet uit Felix van Groeningens Beautiful Boy niet genomineerd voor Beste Mannelijke Bijrol. De Belgische coproductie The Rider van Chloé Zhao wist evenmin geen enkele nominatie te bemachtigen.

Aan de positieve zijde komt Roma verrassend genoeg in aanmerking voor niet één maar twee acteerprijzen. Naast Yalitza Aparicio’s nominatie voor Beste Actrice maakt haar tegenspeelster Marina De Tavira namelijk kans op de prijs voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

De Oscars toonden opmerkelijk veel liefde voor buitenlandse cinema. Zo kreeg Pawel Pawlikowski’s Cold War niet alleen een nominatie voor Beste Niet-Engelstalige Film, maar ook voor Beste Regisseur en Beste Cinematografie.

Florian Henckel von Donnersmarcks Werk ohne Autor werd genomineerd voor zowel Beste Niet-Engelstalige Film als Beste Cinematografie. Ali Abbasi’s Gräns maakt kans in de categorie Beste Make-Up en Haar, maar niet in die van Beste Niet-Engelstalige Film. Daar viel ook Lee Chang-dongs Burning buiten.

Netflix scoorde zijn eerste nominatie in de categorie Beste Film voor Roma. De film van Alfonso Cuarón werd ook in negen andere categorieën genomineerd.

Daarnaast scoorde de streamingdienst met The Ballad of Buster Scruggs. De western van de Coens werd zowel in de categorie Beste Bewerkte Scenario, Beste Originele Nummer als Beste Kostuums genomineerd. Tenslotte werd ook Netflix’ End Game genomineerd voor Beste Korte Documentaire.

Marvels Black Panther is dan weer de eerste superheldenprent die in de categorie Beste Film genomineerd wordt. De film van Ryan Coogler kreeg nog zeven andere nominaties, maar is opvallend afwezig in de categorie Beste Visuele Effecten. Marvel-mammoet Avengers: Infinity War komt daar wel voor in aanmerking.

In de acteurscategorieën stuntte Yorgos Lanthimos’ The Favourite door zowel een nominatie voor Beste Actrice (Olivia Colman) als twee in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol (Emma Stone en Rachel Weisz) binnen te rijven.

Adam McKays Vice maakt ook kans op drie acteerprijzen: één voor Beste Acteur (Christian Bale), Beste Actrice (Amy Adams) en Beste Mannelijke Bijrol (Sam Rockwell).

Ook goed voor drie acteernominaties: A Star Is Born, met Sam Elliott, Lady Gaga en Bradley Cooper als potentiële gelukkigen. Dat Cooper niet genomineerd werd in de categorie Beste Regie was dan weer een opvallende tegenvaller.

Nog een grote verrassing was de Beste Acteur-nominatie voor Willem Dafoe voor zijn vertolking van Vincent Van Gogh in het kleinschalige At Eternity’s Gate.

Tenslotte was de Mister Rogers-film Won’t You Be My Neighbor? de opvallende afwezige in de categorie Beste Documentaire.

Lees meer over: