Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.08.2017

Recensie The Dark Tower

door Chris Craps

Hoe vertaal je een achtdelige boekenreeks, die in totaal meer dan 4000 pagina’s telt, naar het witte doek? Producers Ron Howard en Akiva Goldsman dachten dat zoiets mogelijk was, toen ze zich waagden aan The Dark Tower-reeks van Stephen King. Ze deden er wel zeven jaar over vanwege gigantische productionele problemen. Het heeft echter niet mogen baten. King-fans zullen allemaal op dezelfde manier reageren als ze de film zien: “Is het dat maar?”

King beschouwt zijn The Dark Tower-serie als zijn opus magnum dat een brug slaat naar een aantal van zijn andere romans (The Stand, Hearts in Atlantis, Salem’s Lot). Het centrale personage in de reeks is gunslinger Roland, een man die rondzwerft in Mid-World en de alles beschermende Dark Tower verdedigt tegen bedreigende krachten zoals de Man in Black.

De boeken zijn een mix van horror, fantasy, sciencefiction en western, en King haalde veel inspiratie uit The Lord of the Rings, de Dollars-trilogie van Sergio Leone en de samoeraifilms van Akira Kurosawa. ‘Episch’ is het juiste woord om de boekenreeks te omschrijven.

Een bewerking vraagt dan ook voor een Game of Thrones-achtige aanpak. Maar uiteindelijk gingen Howard en co. voor een relatief korte film – 95 minuten! – met als resultaat meer een samenvatting dan een echte adaptatie. Weg zijn de vele nevenpersonages, het indrukwekkende verhalenkluwen dat King bedacht, de morele ambiguïteit van held Roland en de motivaties van de Man in Black.

Wat rest, is een rechtlijnige film over goed tegen kwaad waarin drie verhaallijnen worden gevolgd, die van Roland (Idris Elba), zijn jonge partner Jake (Tom Taylor) en de Man in Black (Matthew McConaughey). De ruggengraat is de relatie tussen Roland en Jake, maar een echt interessant conflict valt daar niet te bespeuren. Want eens de twee elkaar volledig vertrouwen, bevinden we ons al in de eindclimax.

Deen Nikolaj Arcel (A Royal Affair), die Ron Howard als regisseur verving, blikte het geheel in zoals Hollywood dat van een gun for hire verwacht: onpersoonlijk en in een vlotte stijl die momenteel gangbaar is in blockbusterland. The Dark Tower hapt dus best lekker weg als je weinig eisen stelt en niet van plan bent om Kings boeken ooit te lezen. Maar je verlaat de zaal toch met het gevoel dat je slechts een tussendoortje hebt gezien, en niet het door King en zijn fans verhoopte zevengangenmenu.

>>Klap

Producer Ron Howard en regisseur Nikolaj Arcel wrongen de lijvige boekenserie van Stephen King, over een gunslinger die een magische toren beschermt, in een fantasy-film die The Lord of the Rings verzoent met The Good, the Bad and the Ugly.

Regie Nikolaj Arcel
Cast Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor
Speelduur 1u35
Vanaf 16 augustus in de bioscoop