Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.04.2022

Zwarte pagina Oscarsgeschiedenis redde Will Smith van totale uitsluiting

door Vertigo

Will Smith is voor 10 jaar niet meer welkom op de Oscars en alle andere evenementen van de Academy. Smith had de eer al voor zich gehouden en zich teruggetrokken als lid van de Academy.

Er waren geruchten dat zijn Oscar voor Beste Acteur zou ingetrokken kunnen worden of dat hij niet langer in aanmerking zou komen voor toekomstige nominaties. Dat waren echter allebei erg onwaarschijnlijke opties.

Enkel The Young Americans uit 1969 is ooit een overwinning ontnomen toen bleek dat de documentaire niet nomineerbaar was door zijn verschijndatum. De film op de tweede plaats kreeg toen de award en de originele award werd terug ingeleverd.

Iemand uitsluiten van een nominatie voor een film die verder perfect in aanmerking komt, is wel al gebeurd. Tijdens de red scare, de periode waarin anticommunistische gevoelens hoogtij vierden in de VS, belandden velen in Hollywood op zwarte lijsten.

In 1956 voegde de Academy daarom de volgende regel toe: “Niemand mag genomineerd worden voor een Oscar als hij lid is geweest van de Communistische Partij en dat lidmaatschap niet heeft verzaakt, als hij geweigerd heeft te getuigen voor een congrescomité, of als hij heeft geweigerd te antwoorden op een getuigenisoproep van zo’n comité.”

Door die regels liepen vele getalenteerde scenaristen twee jaar lang hun verdiende prijzen mis door credits aan fictieve personen, ontbrekende credits en credits aan mensen die niets met het scenario te maken hadden.

De regel werd uiteindelijk terug ingetrokken, maar daarna duurde het nog tientallen jaren voor alle awards op de naam van hun rechtmatige winnaars kwamen te staan. In sommige gevallen gebeurde dit zelfs pas postuum.

Het is onwaarschijnlijk dat de Academy hun mening zal herzien over een niet uitgelokte aanval op het podium. Met de blacklist als precedent neemt de Academy echter niet langer issues in overweging die geen rechtstreeks verband houden met de kwaliteit van het werk. Reputatie en slecht gedrag gaan bijgevolg niemand weerhouden om te kunnen genomineerd worden.

Bron: IndieWire

Lees meer over: